Leerlingdevices: vragen en antwoorden

Het JTC gaat in schooljaar 2020-2021 met leerlingdevices werken. De directie heeft daar met instemming van de Medezeggenschapsraad het besluit over genomen.

In de BIJLAGEN onderaan deze pagina vindt u de brieven die hierover aan de ouders van onze JTC-leerlingen zijn verzonden op 16 juni, plus de flyer van de laptop die voor JTC-leerlingen wordt aangeboden.  

Hier enkele veel gestelde vragen & antwoorden.

Q: waar vind ik de link naar de bestelsite en informatie over leaseprijs en koopprijs?
A: in het nieuwsbericht over  'bestellen' staat voor elk leerjaar een flyer. In die flyer vindt u de leasemogelijkheden waaruit u kunt kiezen, plus de precieze inhoud van het servicepakket wat er bij hoort. Er staat ook in wat de kosten zijn bij koop, dat is ook inclusief het servicepakket.
U vindt dit nieuwsbericht achter deze link: 
Laptops via The Rent Company (jtc-roosendaal.nl)

Q: er is hier in de voorlichting niets over verteld, hoe kan dat?
A: dat klopt - door de Corona-crisis en het afstandsonderwijs is het proces voor invoering van devices op het JTC versneld, het is nu een jaar eerder gestart dan aanvankelijk de bedoeling was. Alle voorlichtingen waren al afgerond op het moment dat eind maart de Corona uitbrak. De eerste openbare communicatie hierover was op 2 juni op de site van het JTC - zie het stukje daarover onderaan dit item.

Q: hoe hoog zijn de kosten?
A: dat hangt af van de precieze opties die u bij de bestelling kiest. Opties zijn (afhankelijk van het leerjaar): koop of lease, lengte van het lease-contract, al dan niet gebruik maken van een verzekering. Bij een lease-overeenkomst met looptijd van 48 maanden is het ongeveer 11 euro per maand, inclusief verzekering, onderhoud en service (bijvoorbeeld een leenexemplaar bij eventuele reparatie).
De kosten bij andere keuzes inclusief alle geldende service daarbij vindt u op de bestelsite.
In dit nieuwsbericht vindt u flyers waarop u deze informatie kunt vinden:
https://www.jtc-roosendaal.nl/Nieuws-Activiteiten-Fotos/Nieuwsoverzicht/art/692747

Q: wanneer kun je bestellen?
A: De bestelsite wordt naar verwachting rond 25 juni geopend. Dat wordt gemeld via deze site - hier komt ook de link. Update: deze site is  sinds 23 juni geopend - zie daarvoor dit nieuwsbericht. 
Bestellen moet uiterlijk op 31 juli om het op tijd geleverd te krijgen. U kunt dus rustig de bestelsite bekijken en over de informatie die daarop komt te staan ook nog rustig nadenken. 

Q: moet je een code of zoiets hebben om te bestellen?
A: zie de benodigde informatie op onze bestelsite - in de flyer die hoort bij uw leerjaar staat de exacte informatie: 
 https://www.jtc-roosendaal.nl/Nieuws-Activiteiten-Fotos/Nieuwsoverzicht/art/692747

Q: welke leerjaren gaan hiermee werken?
A: Het JTC werkte al veel met online toepassingen, zoals de mail, agenda en Elektronische Leeromgeving (ELO) in Magister. In de Corona-tijd is dit veel meer gebruikt en daarmee gaan we door, in alle leerjaren. Noodzakelijk in schooljaar 2020-2021 is een device:
-  in de leerjaren 1 en 2 van alle afdelingen,
- plus in havo3 en
- in (t)vwo3 en (t)vwo4
In leerjaar 1 en 2 wordt dit veroorzaakt doordat we structureel intensiever met ICT-gaan werken. In h3 en (t)v3 en 4 werken we in 2020-2021 met een pilot om leerstof te gaan aanbieden in een meer geavanceerde ELO. Deze klassen zijn gekozen om te zorgen dat het gebruik op het JTC minimaal voor drie schooljaren zal zijn.
De komende jaren zal het gebruik in alle leerjaren gaan toenemen - de noodzaak voor een leerling om een eigen device te hebben groeit dus per jaar door. 

Q: de school zegt steeds 'noodzakelijk' - is het niet verplicht?
A: nee. In de genoemde leerjaren (klas 1, 2, havo3 en (t)vwo4) werken we in 2020-2021 intensiever met devices en een leerling heeft er dus écht eentje nodig. Maar dat betekent niet dat een ouder verplicht is om aan het aanbod van het JTC deel te nemen. Er zijn meer manieren om de leerling de beschikking te laten hebben over een device. Die manieren hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen - de afweging daarvan is aan de ouders.
De school is heel blij als elke leerling beschikt over een device waarmee hij/zij in de klas en thuis daadwerkelijk mee kan werken.

Q: is een laptop voor de bovenbouw in 2020-2021 verplicht of noodzakelijk?
A: nee. Ons onderwijs was voor de Corona-crisis óók al deels digitaal: Magister-agenda, mail, ELO en voor sommige vakken leermiddelen. Dat digitale deel groeit en dat gebeurt natuurlijk in alle leerjaren - intensiever gebruik plannen wij vanaf de lagere leerjaren.
Voor de klassen mavo34, havo45 en (t)vwo56 is dit intensievere gebruik in 2020-2021 veel minder aan de orde - wij blijven daar ongeveer evenveel digitaal doen als de afgelopen jaren.
Op school zijn er nog steeds in de mediatheek en op leerpleinen devices waarop leerlingen in tussenuren en na schooltijd kunnen werken.
Het is dus volgend schooljaar in die klassen misschien best nuttig, maar niet noodzakelijk en zéker niet verplicht. Zij mógen met het aanbod meedoen. 

Q: welke looptijd is het gunstigst?
A: in de keuze van looptijd hebt u volledige vrijheid. Een lease-aanbod wordt minder aantrekkelijk 
als de looptijd kleiner wordt.  Het TjC biedt dan ook bij voorkeur geen looptijd aan van minder dan 36 maanden, incidenteel kan 24 maanden nog acceptabel zijn.

Q: wat als je net zelf een nieuwe laptop hebt gekocht?
A: vermoedelijk levert het gebruik van een goede andere laptop geen probleem op. De meeste JTC-informatie loopt volledig via internet ('de cloud', bijvoorbeeld Magister) en elke goede laptop kan daar probleemloos mee werken. Incidenteel kunnen problemen optreden, eigenlijk alleen als er service via het netwerk van de school zal worden aangeboden (bijvoorbeeld printen). Daarvoor zoeken we goede oplossingen, maar we kunnen geen garantie geven dat we die altijd kunnen vinden.

Q: mag je eigen device een Apple  of ander merk zijn?
A: de school schrijft géén merk of systeem voor. De school werkt zelf volledig in een MicroSoft-omgeving - soms hebben laptops van andere merken daar last van. Maar vermoedelijk zullen we ook daarvoor meestal wel oplossingen kunnen vinden.

Q: als ik een eigen laptop heb gekocht, kan de school mij dan helpen met onderhoud en veiligheid van het apparaat e.d.?
A: Nee, dat kan de school niet - wij hebben daar geen deskundigheid voor. Wij kunnen alleen technische ondersteuning regelen voor de laptop die via school wordt aangeboden.

Q: is een tablet of Chromebook ook voldoende?
Voor veel internettoepassingen is een goede tablet of een Chromebook prima bruikbaar. Ervaring leert dat voor het gebruik van bijvoorbeeld Office (met programma's als Word en Excel) dit niet prettig werkt, veel belangrijke opties zijn nog niet online beschikbaar (in de komende jaren zal dat vermoedelijk wel beter worden). Daarnaast zijn niet alle services van school te gebruiken. Natuurlijk proberen wij op school wél om alle leerlingen in alle omstandigheden te helpen.
Het JTC kan op tablets en Chromebooks geen technische ondersteuning bieden.
Op tablets of Chromebooks kan niet de gratis lokale versie van Office worden geïnstalleerd.

Q: wat doet de school als ik het niet kan of wil betalen voor een laptop?
A: in de brief die alle ouders hebben ontvangen, is aangegeven wat de mogelijkheden zijn.
- de Stichting Leergeld kan ondersteuning bieden bij te lage gezins-inkomsten. U kunt zelf contact met hen opnemen: https://www.leergeld.nl/roosendaal/doe-een-aanvraag/ ;
- de school heeft de beschikking over een beperkt aantal leenmachines, die leerlingen overdag kunnen gebruiken - het aantal is beperkt en ze zijn niet altijd brschikbaar. Als ze beschikbaar zijn, moeten ze in de ochtend worden opgehaald en in de middag weer worden ingeleverd. Deze devices zijn NIET persoonlijk, en dus niet te gebruiken voor opslag van documenten of installatie van programma's - de school biedt voor de opslag wél elke leerling een ruimte in de JTC-cloud.
- op school in de mediatheek en op leerpleinen zijn er nog steeds devices waarop leerlingen in tussenuren e.d. kunnen werken.
 De school zal altijd, ongeacht keuzes van ouders, proberen voor de leerling een goede leeromgeving te realiseren.

Q: welke software gebruiken jullie en moet ik daar zelf nog iets voor aanschaffen?
A: u hoeft zelf voor schooltoepassingen géén software aan te schaffen.
Het meeste op het JTC gebeurt met Magister: de email, de agenda, de elektronische leeromgeving, en nog meer. Magister is volledig via internet - behalve een goede browser hebt u niets nodig; de benodigde browser kunt u zelf op uw device installeren en zo nodig updaten (oude versies van bijvoorbeeld Explorer zijn soms onvoldoende). Het werkt prima op elke redelijke laptop, tablet, Chromebook of vaste computer.
De school werkt in een MicroSoft-omgeving. De software omvat Office365 met de online-versies van bijvoorbeeld Word en Powerpoint. Heel vaak zijn deze lichte versies voldoende. Elke leerling van het JTC kan gratis op de laptop MicroSoft Office365 downloaden (dit kan niet op tablets, Chromebooks). Dit kan óók op eigen laptops of zelfs op desktops thuis - het kan ook op meerdere devices. Zie daarvoor https://www.jtc-roosendaal.nl/JTC-Wiki/art/683054
Voor sommige vakken is soms specifieke installatie nodig - dit is met name maar niet uitsluitend in de bovenbouw. Wij kunnen garanderen dat dit kan op de laptops die via het JTC-aanbod worden betrokken, voor andere devices kunnen wij dit niet garanderen.

Q: gaat het JTC boeken afschaffen?
A: nee. Wij gaan werken met 'blended learning' -we gebruiken combinatie van digitaal en papier. Wat de beste verhouding is kan verschillen per vak, per leerling, per docent, zelfs per moment. Sommige dingen (bijvoorbeeld het lezen van lange teksten) gaan het best van papier, andere dingen (bijvoorbeeld snel veel van dezelfde soort sommen oefenen) gaan heel goed digitaal, weer andere dingen (bijvoorbeeld samenvattingen maken) gaan heel goed als je papier en laptop naast elkaar hebt liggen. Sommige leerlingen werken heerlijk met een boekje in een hoekje, andere leerlingen leren optimaal als ze YouTube-filmpjes over het onderwerp kijken. Al die verschillen gaan we proberen te gebruiken door slimme combinaties van papier en digitaal. 

Q: hoe zit het met veiligheid?
A: de laptops in de regeling die het JTC aanbiedt, zijn voorzien van beveiliging zoals actuele virusdetectie. Als u werkt met eigen devices, moet u natuurlijk zelf zorgen voor een goede beveiliging van uw device.
Het JTC beschermt zijn systemen tegen eventuele bedreiging vanuit devices die de voorzieningen gebruiken - zowel de laptops uit de JTC-regeling als andere devices.  

Q: hoe zit het met privacy en gebruiksvoorwaarden?
A: voor de laptops uit de regeling zijn de voorwaarden opgenomen in het lease-contract met TheRentCompany.
Als de leerling ICT-voorzieningen op school gebruikt, gelden de privacy- en gebruikersvoorwaarden van het JTC. Die kunt u hier vinden op onze site: 
https://www.jtc-roosendaal.nl/JTC-Wiki/art/681928. Dit is niet anders dan op dit moment, bijvoorbeeld bij het gebruik van wifi met de telefoon.
De JTC-systemen zijn zo ingericht dat de kans op privacy-problemen zo klein mogelijk is - leerlingen kunnen bijvoorbeeld niet bij persoonsgegevens van anderen komen.
Bewustheid van privacy blijft heel belangrijk, het is vooral een kwestie van gedrag:
- deel nooit dingen met anderen of social media als je het vervelend zou vinden dat uiteindelijk iedereen ze kan zien - want dat kan altijd gebeuren;
- deel nooit dingen van anderen zonder dat zij eerst duidelijk tegen je hebben gezegd dat het mag - dat geldt voor telefoonnummers, adressen, emailadressen, foto's, quootjes, social-media-berichten, en verder ook alles.
Zie over gedrag op social media ook https://www.jtc-roosendaal.nl/DesktopModules/ICRArticleServices/API/ItemService/GetPicture?attachmentid=7779


De tekst van 2 juni jl: 

Rector Charles van Wettum: 'Het onderwijs op het JTC gebruikte natuurlijk al jaren veel ICT-middelen, maar door de Corona-crisis is het in een enorme versnelling geraakt. In één week tijd hebben we afstandsonderwijs op de rails gezet, en eerlijk gezegd: dat ging eigenlijk bijzonder goed. Veel docenten en leerlingen maakten de omslag zonder al te veel problemen. En al werkendeweg werden ook voordelen van intensief gebruik van ICT-middelen steeds duidelijker.'

De school heeft veel geleerd in de afgelopen weken. Voor sommige leerlingen was het leren op afstand heel moeilijk, en voor hen is het goed dat er nu weer lessen op gang komen. Voor andere leerlingen was juist het digitaal leren ideaal en zij hebben eerder een voorsprong opgelopen dan een achterstand. Heel duidelijk is geworden dat de combinatie van inzet van fysieke aanwezigheid, uitleg van de docent, en digitaal aanbod van leerstof de grootste mogelijkheden biedt om voor elke leerling een aanbod te maken dat zoveel mogelijk bij hem of haar past.


De school gaat dus in 2020-2021 veel intensiever gebruik maken van digitale leermiddelen - gedwongen door de Corona-crisis is dat een jaar vroeger dan eigenlijk was gepland. Dat is niet alleen omdat het voorspelbaar is dat de gevolgen van de Corona-crisis in september nog niet over zullen zijn en het JTC net als alle andere scholen nog een behoorlijke tijd de faciliteiten zal moeten hebben om afstandsonderwijs te verzorgen, maar ook en vooral omdat het voor het 'gewone' onderwijs grote voordelen heeft om tegelijk van zowel afstandsonderwijs als onderwijs in de school gebruik te maken. Die combinatie ( het zogenaamde 'blended learning') zal de vorm zijn waarin de school het onderwijs aanbiedt.


Onderwijskundig past het aanbod binnen de snelle ICT-ontwikkeling van de school: het JTC is voorloper bij inzet van digiborden, druk bezig met  doorgaande invoering van digitale leermiddelen, maakt gebruikt van Magister voor agenda en huiswerk en elektronische leeromgeving (en in de volgende fase Magister.me), gebruikt digitale portfolio's als Simulize, en nog veel meer digitale middelen.


Alle ouders krijgen rond 17 juni verdere informatie over hoe de school het aanbod voor het leerlingdevice zal gaan uitvoeren. De noodzaak om een eigen device te hebben geldt vanaf het nieuwe schooljaar voor alle leerlingen van klas 1 en 2, Havo en (t)Vwo3 en (t)Vwo4. Het gebruik zal in de jaren daarna doorgroeien naar de hogere leerjaren.


De kosten voor ouders worden op dit moment geschat op ongeveer 11 euro per maand. Daarvoor zullen leerlingen de beschikking krijgen over een laptop, bijbehorende verzekering en onderhoud, een helpdesk voor technische vragen en alle faciliteiten die de school verder op ICT-gebied levert.