Week tegen pesten

Tijdens de ‘’Week tegen pesten’’ (29 september tot 10 oktober) zullen we op het JTC extra aandacht geven aan sociale veiligheid. Het thema dit jaar is ‘’Buitensluiten? Uitgesloten!’’. Het doel hierbij is om respect voor elkaar te krijgen en de kans op pestsituaties te verkleinen. Er zal tijdens veel lessen aandacht worden gegeven, zowel expliciet als impliciet.

Op het JTC zien we pesten heel breed - de werkgroep die het beleid binnen de school heet niet voor niets 'Werkgroep Sociale Veiligheid'. U kunt het beleid vinden op onze website: 
Pesten : daar zijn we tégen (jtc-roosendaal.nl)
De leden van de werkgroep zijn de heer Uijtdehaag, mevrouw Kloth en mevrouw Tempelaar. Voor informatie kunt u met hen contact opnemen.

In ieder geval komen naar aanleiding van het thema en de Coming Out Dat van donderdag 11 oktober thema's rond seksualiteit aan de orde.
Op Coming Out Day wordt er gevierd dat iedereen open kan zijn over wie ze zijn. In Nederland wordt deze dag sinds 2009 gevierd, in Amerika is dit al sinds 1988. Op deze dag wordt vaak de regenboogvlag gehesen op verschillende plekken en worden er activiteiten georganiseerd rondom het uit de kast komen. Deze dag gaat vooral om het feit dat iedereen zichzelf kan zijn. Alle 3e klassen en onze JTC-GSA-groep gaan deze ochtend naar de film Anne+ in de bioscoop https://www.pathe.nl/film/25596/anne

Woensdag 6, donderdag 7 en vrijdag 8 oktober hebben alle brugklassen een voorlichting over Online veiligheid. Digitaal pesten en andere vormen van sociale risico's van internet en social media worden door leerlingen vaak onderschat. Leerlingen weten niet precies hoe het werkt, welke risico's ze nemen, hoe hard digitale communicatie kan aankomen en hoe mensen beschadigd kunnen raken. Bewustwording en goed leren omgaan met social media is daarom heel belangrijk.
De voorlichting wordt verzorgd door medewerkers van Bureau Halt. 

Het COC verzorgt hiernaast gastlessen in de 2e klassen over seksuele- en genderdiversiteit. Tijdens deze gastlessen gaan de voorlichters met de leerlingen in gesprek. In deze dialoog staan de vragen van de leerlingen centraal. Naast een stukje theorie, wordt er veel aandacht besteed aan het persoonlijke verhaal van de voorlichters. Op deze manier denken de scholieren na over diversiteit en wordt er geprobeerd vooroordelen weg te nemen en zo meer begrip te creëren voor LHBTIQ+ers. 
De gastlessen vinden plaats op woensdag 6, donderdag 7 en vrijdag 15 oktober.

Media
  • 8017613e-683e-451b-8365-e8d446620c26