Pesten : daar zijn we tégen

De onderlinge omgang tussen leerlingen gaat niet altijd goed - meestal beperkt zich dat gelukkig tot een kort moment van irritatie dat je zelf of met hulp van medewerkers van de school snel weer kunt oplossen. Soms ontwikkelt het zich tot langduriger verkeerde omgang of kom je in pest- of ruziesituaties terecht. Pesten is natuurlijk onacceptabel, maar toch komt het helaas voor. Daarom hebben wij afspraken over hoe we hiermee omgaan. We maken daarbij gebruik van het pestprotocol. Als er sancties worden toegepast, zijn die gebaseerd op het Leerlingenstatuut

Melding maken van pestgedrag

Wij stimuleren je om pesten altijd te melden; als het jezelf overkomt of als je het bij een ander waarneemt. Dit kan bij een docent die je vertrouwt of bij je eigen mentor. We hebben ook vertrouwenspersonen. Daarnaast hangt op beide locaties een vertrouwensbus bij de receptie waar je een briefje in kunt stoppen. Melden mag altijd anoniem.

Pestgedrag aanpakken

Als we merken dat er dingen fout gaan, is de mentor degene die de eerste actie onderneemt: gesprekken met leerlingen of klassengesprekken. Wanneer we waarnemen dat het pesten na de ingrepen van de mentor onvoldoende stopt, grijpen we verder in. We betrekken hierbij altijd de ouders van zowel de gepeste als de pestende leerlingen.
Wij hebben een aantal docenten die zich gespecialiseerd heeft in sociale veiligheid, waaronder het bestrijden van pesten. Zij adviseren vooral hun collega’s, maar kunnen ook in urgente situaties een rol hebben bij het zoeken naar oplossingen. Welke maatregelen we precies nemen, hangt af van de situatie en van wat we na overleg met de ouders als de beste oplossing beschouwen.

Informatie voor ouders

Pesten is een breed maatschappelijk probleem. Op het JTC doen we er alles aan om pesten te bestrijden. Zo bieden we onder andere in de brugklas een uitgebreid trainingsprogramma rond weerbaarheid aan, waarin we leerlingen helpen om ook zelf goede en gezonde omgangsvormen te ontwikkelen.  
Als u zich ongerust maakt over hoe het op school gaat met uw zoon of dochter, kunt u altijd bij de mentor terecht. Als kinderen zich anders ontwikkelen dan wij graag zouden willen, is overleg tussen ouders en school heel belangrijk. Wij horen daarom graag van u. We kunnen niet altijd voor oplossingen zorgen, maar we kunnen u wel helpen om de weg te vinden naar hulpverleners of instanties die wel of beter kunnen helpen. Als wij zaken opmerken die ons ongerust maken, nemen wij via de mentor altijd contact met u op. 

Hulp zoeken

Soms kan de school helpen, maar soms liggen onveilige situaties over de grenzen van de school heen. Soms willen leerlingen  of ouders juist géén rol voor de school. 
In zulke situaties is het nuttig andersoortige hulp te zoeken. Dat kan op veel plekken:
- praat dan eens met uw huisarts of neem contact op met het Centrum voor Jeugd en Gezin
- als de urgentie hoog is, kunt u contact opnemen met 113: www.113.nl, telefoon 0900-0113. Lees ook www.113.nl/i/pesten-op-school.