Leraren voor de toekomst

Het JTC neemt deel in verschillende projecten waarin onze eigen leerlingen en zij-instromers kunnen kennismaken met het mooie vak van docent. Op die manier willen we iedereen met mogelijkheden in die richting helpen om de route te vinden naar het docentschap - één van de meest nuttige en meest voldoening gevende banen die een mens zich kan wensen.

Tutors
Leerlingen in onze eigen bovenbouw kunnen meedoen met het 'tutor-programma'. Hierbij kunnen ze individueel onderbouwleerlingen bijstaan door bijles te geven. Het JTC verzorgt samen met Fontys-Lerarenopleiding Tilburg een eendaagse training. Leerlingen krijgen dan workshops over didactiek, motiveren, en meer onderwerpen die ook bij een 'echte' lerarenopleiding aan de orde komen.
Elk jaar doen hieraan 15 tot 20 JTC-leerlingen mee. En sommigen van hen vinden het uitleggen en omgaan met leerlingen zo leuk dat ze kiezen voor een vervolgopleiding in het docentschap.
Meer informatie over Peer-tutors op https://www.jtc-roosendaal.nl/JTC-Wiki/art/679259

TopTutoren
Oud-leerlingen worden uitgenodigd om aan JTC-bovenbouwleerlingen bijles te geven. Het JTC organiseert dit samen met Stichting TopTutors, zij verzorgen de afstemming tussen vraag en aanbod. Het is een leuk traject voor oud-leerlingen die vaak niet rechtstreeks voor een docentenopleiding hebben gekozen, maar zo merken dat binnen het door hen gekozen vakgebied veelal ook docentenvarianten aanwezig zijn. 
Meer informatie over TopTutors op https://www.toptutors.nl/

Zij-instromers
Er zijn veel werknemers in het bedrijfsleven die wel eens hebben overwogen om over te stappen naar het onderwijs - in het onderwijs heten die dan 'zij-instromers'. Maar het is lastig om te weten te komen of het docentschap wel aantrekkelijk is, hoe je het ervaart voor een klas, hoe een opleiding verloopt. Het JTC doet mee in een regionaal project met een paar andere VO-scholen en Fontys Lerarenopleiding. In dit project kunnen werknemers meelopen, workshops volgen en zo kennismaken met het docentschap.
Het project wordt gesubsidieerd door VOION en draait op verschillende scholen in West-Brabant, waaronder op het JTC.
Meer informatie op https://www.voion.nl/inspiratie/kennismakingstraject-voor-high-potentials
Voor informatie bij het JTC, mail naar onze Opleidingsdocent dhr A. van der Heijden, ahe@jtc-roosendaal.nl 
Media
  • logo_voion