HALT vuurwerkvoorlichting

Vanaf 7 december t/m 10 december krijgen al onze brugklassen vuurwerkvoorlichting van Halt.

Hoewel er een vuurwerkverbod is wordt er toch tijdens de jaarwisseling vuurwerk afgestoken. Helaas gaat het wel eens fout. Jaarlijks worden zo'n 1.400 jongeren naar Halt gestuurd, omdat zij zich niet aan de vuurwerkregels houden. Maar ook vernielingen, brandstichting, geluidsoverlast en het lastigvallen van hulpdiensten zijn situaties die veel voorkomen tijdens oud en nieuw.

Halt geeft jaarlijks zo'n duizend voorlichtingen 'Overlast rond de jaarwisseling' op scholen. Tijdens deze voorlichting gaan ze in op verschillende overlastsituaties en de gevolgen voor een ander. Ook gaan ze in op de regels rondom vuurwerk. Veel jongeren zijn erg gevoelig voor wat leeftijdsgenoten doen. Ze handelen in een groep vaak anders dan als ze alleen zijn, ook tijdens de jaarwisseling. Het thema groepsdruk speelt daarom een belangrijke rol in de Halt-voorlichting. De politie kan jongeren naar Halt sturen, wanneer een jongere de wet overtreedt. Bijvoorbeeld door in bezit te zijn van illegaal vuurwerk of vernieling.

Wat levert het op?
De voorlichting 'Overlast rond de jaarwisseling' zorgt ervoor dat jongeren de regels kennen rondom vuurwerk en dus niet uit onwetendheid een overtreding begaan. Jongeren ervaren wat de invloed is van groepsdruk bij de jaarwisseling. Ze gaan samen met de Halt-medewerker in gesprek over hoe ze hiermee om kunnen gaan. En wat ze anders kunnen doen om problemen in de toekomst te voorkomen. Ook is er aandacht voor de mensen met een publieke taak, zoals politie en ambulancepersoneel, die werken met oud en nieuw en overlast ervaren van jongeren. Door bewust stil te staan bij de gevolgen van vuurwerkoverlast, houden jongeren meer rekening met hun omgeving. Zo leren ze bewuster keuzes maken om zo bij te dragen aan een veilige jaarwisseling voor iedereen.
Media
  • HALT