Chris en Voorkom voorlichting

Tussen 6 december t/m 13 december komen medewerkers van de Stichting Chris en Voorkom voorlichting geven in de 3e klassen over alcohol en drugs.

 

Stichting Voorkom! geeft preventieve voorlichting over verslavende middelen en wil leerlingen motiveren zelf gezonde keuzes te maken om te voorkomen dat ze vallen in verslavingsgedrag. Voorkom! verzorgt al ruim dertig jaar preventielessen door het hele land en is met meer dan 5.000 lessen per jaar een belangrijke voorlichter op dit terrein. De lessen worden gegeven door een preventiewerker van “Voorkom!”.

Het unieke aan het programma is de inzet van ervaringsdeskundigen. Door hun persoonlijk verhaal ontstaat de koppeling tussen theorie en praktijk en komt de theorie tot leven voor de leerlingen.
De  lessen zijn opgebouwd uit drie onderdelen.

Les 1: Kennisoverdracht
Tijdens deze les wordt aan de hand van een PowerPoint presentatie en interactieve gesprekken aandacht besteed aan het overdragen van kennis over het thema roken. Aan de hand van een rollenspel geeft de preventiewerker een aanzet tot het vergroten van de weerbaarheid en het vormen van een eigen mening van de leerlingen positief te beïnvloeden.

Les 2: Herkenning
Deze tweede les moet bij de leerlingen leiden tot een kritische houding ten opzichte van verslavende middelen. Het doel is dat zij inzicht krijgen in oorzaken van verslavingen en eigen gedrag gaan herkennen. Hierbij staat centraal: ‘Hoe ga ík om met problemen?’ en ‘Hoe ga ík om met mijn vrienden?’

Les 3: Ken je grenzen (bij thema’s alcohol/drugs)
Deze laatste les moet leiden tot het beïnvloeden van het gedrag van de leerling. Door het verhaal van een ervaringsdeskundige, iemand die zelf verslaafd is geweest, willen ze nieuwsgierigheid naar middelen wegnemen. De leerlingen mogen alle mogelijke vragen stellen aan de ervaringsdeskundige. Hierbij stuurt de preventiewerker aan, zodat de volgende lijn zichtbaar is:

  • Hoe ben je zo ver gekomen? (Oorzaken)
  • Wat heeft de verslaving aangericht? (Gevolgen)
  • Hoe moeilijk is het om te stoppen?

Meer informatie op hun website www.voorkom.nl

Media
  • Chris en Voorkom 002