SIER op het JTC

Eind maart start dhr Tekstra met zijn V6-klassen economie met SIER: de Simulatie van Internationale Economische Relaties. Het is een door de Universiteit Tilburg ontwikkeld spel waarin leerlingen hun theoretische kennis over economie, economische politiek en internationale verhoudingen toepassen en oefenen in een 'wereld' die uit acht landen bestaat.  

Het spel wordt gespeeld binnen de lessen. Een ronde duurt ongeveer een halve les - elke team van ongeveer drie leerlingen in de klas neemt de economische beslissingen voor het eigen land. De acht landen-beslissingen worden in de simulatie ingevoerd, en als de uitslagen komen blijkt dat de beslissingen van elk team niet alleen voor het eigen land gevolgen hebben maar ook voor andere landen. In een aantal lessen worden zo zes tot acht ronden gespeeld - hiermee wordt duidelijk zichtbaar hoe landen op elkaar reageren en daarmee elkaars welvaart beïnvloeden.

Het is net de echte wereld: de neiging om vooral voor jezelf te kiezen is groot, maar als iedereen dat doet dan kost dat de wereld als geheel héél veel welvaart. De uitdaging voor elk team is om goede samenwerking te vinden, de goede balans tussen keuzes waarmee je de eigen economie veilig stelt en tegelijk het gezamenlijk belang goed borgt. En als iemand probeert de macht te grijpen door ten koste van anderen voor zichzelf te kiezen, dan zal dat land merken dat anderen daarop reageren en zal het land daarmee de wereld in een recessie kunnen storten.  Een zéér leerzaam spel ....

De heer Tekstra is enthousiast. Hij is al sinds 2004 betrokken bij de aanpassing van het universitaire spel voor de hogere leerjaren in het Voortgezet Onderwijs.
Hij legt uit: "Studenten van de UT krijgen ongeveer ons model in hun eerste studiejaar en naarmate ze in de studie verdergaan, wordt de wereld waarin zij hun beslissingen moeten nemen steeds gecompliceerder. Dus ook steeds realistischer. Maar ook in ons model komen heel belangrijke beginselen al voor. De invloed van regeringsbeslissingen op inflatie, de invloed van importheffingen op productiekosten en welvaart, de nadelen van protectie, de invloed van overheidsbestedingen en de mogelijke gevolgen voor nadelige verdeling van productie.
Het is best een realistisch model,  het laat leerlingen goed ervaren hoe ingewikkeld de wereld economisch in elkaar zit, en hoe je als regering met veel partijen om tafel moet om je éigen belangen te verdedigen."

Net als in de werkelijke wereld is er een competitie-element: de V6-groep die het best presteert krijgt een taart - tenminste: als ze er tegelijkertijd in slagen om de welvaart te laten stijgen. Want in tegenstelling tot de echte wereld: het veroorzaken van chaos wordt níet beloond.

Zie ook SIER Spel (siergame.nl) 

 
Media
  • SIERspel