Examens 2021: alle ondersteuning

Update 1 april 2021
Om alle leerlingen en ouders volledig te informeren over alle ondersteuning voor onze examenkandidaten, is deze week een brief verstuurd over alla faciliteiten die het JTC voor de examenkandidaten heeft georganiseerd. Ter informatie hieronder de tekst daarvan:

Beste examenkandidaten/geachte ouders, 

Nu de laatste schoolexamens achter de rug zijn gaat het vizier vol op de centraal examens die op maandag 17 mei zullen starten. 

Tijdens de lessen zal de voorbereiding op het centraal examen centraal staan: de examenstof zal worden herhaald, er zal gericht getraind worden op de soorten vragen en de aanpak hiervan. Bovenop de lessen zullen er ook langere examentrainingen zijn waarbij gerichter op en langer op de examens kan worden ingegaan. In de week voor de vakantie is er de mogelijkheid om proefexamens te maken. 

Naast de zaken die tijdens de lessen gedaan worden, zijn er ook nog volop andere mogelijkheden om op het centraal examen voor te bereiden. Zoveel zelfs dat het ons een goed idee leek om hieronder een overzicht te geven van alle mogelijkheden.
 

Mogelijkheid 

Eventuele website 

Eventuele datum 

FYSIEKE EN DIGITALE EXAMENTRAININGEN 

In samenwerking met andere VO-scholen biedt het JTC de mogelijkheid aan voor een aantal vakken examentraining te volgen. Locatie is KSE in Etten-Leur, uitvoerende is Lyceo. Hierover is reeds eerder een brief verstuurd. 

NB: inschrijven voor 6 april ! 

8 en 9 mei 

Het ministerie van onderwijs heeft een website ingericht waarop de leerlingen gericht hun examenvakken digitaal voor kunnen bereiden. Deze website bevat oude examenopgaven, filmpjes en andere uitleg voor alle examenvakken. 

 

Op deze website van het cito kunnen ook oude examens gemaakt worden voor veel vakken. Na het maken van een examen kun je het examen zelf nakijken, de rapportage invullen en zo zien welke onderdelen van de examenstof je nog beter door moet nemen. 

 

Een aantal oud-studenten bieden gratis online examentrainingen aan het vak wiskunde A en B op havo en vwo. 

Havo wiskunde A:  

Havo wiskunde B: 

Vwo wiskunde A: 

Vwo wiskunde B: 

 

26 t/m 30 april 

 

3 t/m 7 mei 

 

6 t/m 8 mei 

 

1 t/m 3 mei 

Alle leerlingen hebben via school ook toegang tot de online examentrainer van VO Content. Hierop kunnen voor veel vakken oude examens worden geoefend. 

(inloggen via Magister) 

 

OVERIGE EXAMENGERELATEERDE ZAKEN 

Op deze website kun je jouw vakkenpakket invullen en aangeven in welk tijdvak je welk examen gaat maken. Je hebt zo je eigen gepersonaliseerde examenrooster meteen bij de hand 

 

In de meivakantie bestaat de mogelijkheid om op school te studeren. Wij zetten aula 2 open en er kan dan onder begeleiding worden gestudeerd. Wel zelf een device meenemen wanneer dit gewenst is. Voor koffie, thee, soep en water kan de automaat gebruikt worden. 

Opgeven via de inschrijving in Magister 

26, 28 en 29 april 

3, 4 en 6 mei 

Van 10.00u tot 15.00u 

Bij de klachtenlijn van het LAKS kunnen examenleerlingen terecht met hun vragen en klachten over de examens. Deze is in april weer geopend 

 

 

Uiteraard zijn andere vormen van maatwerk ook bespreekbaar. Dit kan besproken worden met de betreffende teamleider. Wij wensen iedereen, ouders én examenleerlingen, een goede voorbereiding op het examen toe! 

 

Met vriendelijke groet, 

Mayke Eckhardt, conrector mavo
Wouter Stroop, conrector havo/(t)vwo
Rob van Beurden, secretaris Examencommissie



Update 24 maart
Alle ouders van leerlingen in het examenjaar hebben de informatie gehad over onze extra examentraining in de mei-vakantie. Die vindt u ook nog een keer hieronder. Over de verdere ondersteuning die het JTC nog biedt, communiceert de school rechtstreeks met de ouders/ verzorgers.
Geachte ouder(s)/verzorger(s),
Uw zoon/dochter zit in het examenjaar. Graag informeren we u hierbij over de mogelijkheid om, ter voorbereiding op de (school)examens, aanvullend een examentraining te volgen.
Samenwerking met Lyceo: We zijn een samenwerking aangegaan met Lyceo. Door deze samenwerking geven we examenkandidaten de mogelijkheid om een examentraining te volgen tegen een gereduceerd tarief. De inhoud van de examentraining sluit aan op ons eigen examenprogramma. Ook buiten de school zijn er verschillende organisaties waar uw kind, indien gewenst, een examentraining kan volgen. Het staat u vanzelfsprekend vrij om (ook) daar voor te kiezen.
Over de examentraining: Tijdens een examentraining van Lyceo wordt de volledige examenstof herhaald en is er extra tijd en aandacht voor de onderdelen waar uw zoon/dochter extra aandacht aan wil besteden. Een examentraining duurt, afhankelijk van de gekozen training, 2 of 3 aaneengesloten dagen en verloopt volgens een vast programma waarin alle examenonderwerpen worden behandeld. 
...
Meer informatie over de examentrainingen van Lyceo vindt u op lyceo.nl/examentraining. 
Aanmelden: De examentrainingen vinden plaats op 8 & 9 mei op het KSE te Etten-Leur. Een examentraining duurt 2 dagen. Aanmelden kan via https://www.lyceo.nl/jantinbergen/ . Hier is ook te zien voor welke vakken een examentraining aangeboden wordt. Inschrijven kan uiterlijk tot en met 6 april. Voor de inschrijvingen geldt vol=vol.
Met vriendelijke groet, Charles van Wettum
Rector van het Jan Tinbergen College
Het JTC neemt (op een kleine bijdrage in administratiekosten na) de kosten voor haar rekening om te zorgen dat wij elke leerling alle kans geven op goede begeleiding, los van de financiële mogelijkheden van de ouders.

Update 26 februari
Gisterenavond is er voor de ouders/ verzorgers van zowel mavo- als havo/vwo-leerlingen een webinar geweest waarin uitleg is gegeven over de manier waarop dit jaar examens worden georganiseerd. Het is duidelijk anders dan andere jaren - de infomatie is dus hard nodig. Het JTC is heel blij met de massale belangstelling van ouders - een goed signaal voor het verdere proces!
De powerpoints van de presentaties zijn inmiddels aan alle ouders toegestuurd, die zitten in de mailbox. Daarbij zit ook informatie over de verdere faciliteiten die er nog door het JTC  worden aangeboden om onze leerlingen goed naar het diploma te begeleiden. Hieronder ook mogelijkheden voor huiswerkplekken en extra examentrainingen voor één of meer vakken. Wanneer daarvoor belangstelling is: meld dat svp, dan kunnen we dat zo snel mogelijk op de rails zetten!

We wensen alle examenkandidaten en hun familie heel veel succes in deze spannende periode. De inhoudelijke voorbereidingen lopen goed: we liggen keurig op schema met het behandelen van de stof, de eerste signalen over resultaten zijn bemoedigend, en we hebben nog de mogelijkheden om bij individuele leerlingen hulp te bieden op de momenten dat het nodig is.
Samen krijgen we dat examen er onder! 


Update 24 februari
Op 25 februari is er om 19.30 uur een JTC-webinar voor ouders/ verzorgers van leerlingen uit mavo4, havo5 en (t)vwo6. Er zal uitleg worden gegeven over de planning, geldende slaag-/zakregeling en de manier waarop het JTC de leerlingen (verder) zal begeleiden op weg naar het examen en de diplomering daarna.
Het webinar is via Teams - alle ouders/ verzorgers hebben daarvoor via de mail een link ontvangen.

======================
Bericht van 12 februari:

Net voor de voorjaarsvakantie is duidelijk geworden dat de examens zullen doorgaan. We zijn daar op het JTC blij mee – de docenten en leerlingen hebben hard aan de voorbereiding gewerkt en we hebben goed vertrouwen dat onze leerlingen zullen kunnen laten zien wat ze kunnen – en dat is véél! 
Er is ook al informatie over hoe het examen er uit zal gaan zien. Kijk bijvoorbeeld op de site van de VO-Raad - hier de link:
 Meer aanpassingen in het centraal examen 2021 - VO-raad (vo-raad.nl)

Nog niet alles is helemaal scherp – de komende dagen (dis in onze vakantie) zal zeker nog verdere informatie over de uitwerking gaan komen van zowel het ministerie als de VO-Raad. De concrete organisatie zal ook nog afhangen van hoe de Corona-maatregelen zijn in mei als wij de examens daadwerkelijk gaan afnemen. 

Daarom hebben we voor na de vakantie al een aantal voorlichtingen ingepland: 
  • dinsdag 23-02 krijgen alle leerlingen de benodigde informatie;
  • donderdagavond 25-02 zullen wij alle ouders uitgebreid informeren via teams; 
Voor de voorlichtingen volgt nog een aparte uitnodiging. Eerst wensen we iedereen een rustige en ontspannen vakantie toe, en daarna gaan we met onze leerlingen verder op de goede examenroute op die wij op de rails hebben staan. 

Media
  • Examens 2021