Academische lezing (t)V6: infectieziekten

Op donderdag 19-11 komt Birgit van Benthem van het RIVM een academische lezing geven over de epidemiologie van Infectieziekten in Nederland. 

Infectieziekten in Nederland, hoe vaak komen ze voor? 
Om na te gaan hoe vaak bepaalde infectieziekten voorkomen, moet je ze tellen. Maar hoe doe je dat als niet iedereen op hetzelfde moment ziek wordt, niet alle mensen weten dat ze ziek zijn omdat ze geen klachten hebben of zich laten testen? Want als je weet hoeveel mensen er op een bepaald moment ziek zijn of een infectie hebben, kun je ook onderzoeken welke maatregelen effectief zijn om verder verspreiding tegen te gaan. In deze lezing horen jullie hoe dat in zijn werk gaat en wat daar allemaal bij komt kijken aan de hand van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa). Dit is het vakgebied van de epidemiologie. 

Over de spreker Dr Ir Birgit van Benthem
Bron: https://www.rivm.nl/dr-ir-bhb-birgit-van-benthem

Birgit van Benthem is epidemioloog en hoofd van de afdeling seksueel overdraagbare aandoeningen bij het Centrum voor Infectieziektebestrijding (CIb Centre for Infectious Disease Control ).
Birgits interesses liggen op het terrein van infectieziekte epidemiologie en publieke gezondheid. Zij is verantwoordelijk voor de surveillance en onderzoek naar seksueel overdraagbare aandoeningen en nationaal contactpunt voor soa Seksueel overdraagbare aandoeningen  voor het Europese Centrum voor Infectieziektebestrijding en Preventie (ECDC European Centre for Disease Prevention and Control ). Zij werkte als senior epidemioloog in internationale multidisciplinaire studies naar infectieziekten en coördineerde verschillende nationale en internationale studies.
Birgit van Benthem heeft Voeding van de Mens (epidemiologie)aan Wageningen Universiteit en Research gestudeerd. Na haar studie is ze werkzaam geweest als epidemiologisch onderzoeker bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  Amsterdam en coördineerde ze de Europese multicenter studie naar hiv humaan immunodeficientievirus  infectie in vrouwen. In 2001 rondde zij haar proefschrift af getiteld: Epidemiological studies of HIV humaan immunodeficientievirus  infection in women aan de Universiteit van Amsterdam bij professor R.A. Coutinho. Daarna is ze werkzaam geweest bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), Amsterdam als senior epidemioloog bij internationale multidisciplinaire studies naar malaria, dengue en hiv in Thailand, Vietnam en Rwanda. Vanaf 2006 is ze werkzaam bij het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu . Eerst als projectleider ziekenhuisinfecties en antibioticaresistentie, daarna als afdelingshoofd soa Seksueel overdraagbare aandoeningen .v
Media
  • bENTHEM 2