Olympiade-school

Op het JTC deden we voor veel vakken al jaren mee aan Olympiades - dat zijn vakwedstrijden die landelijk worden georganiseerd. Voor het JTC waren dat Olympiades voor verschillende vakken, onder andere Wiskunde, Natuurkunde, Scheikunde, Biologie en Aardrijkskunde. In het verleden hebben sommige JTC-leerlingen ook wel eens gewéldig goede resultaten behaald - daar waren we natuurlijk heel blij mee, maar het was voor ons nooit de doelstelling.  Doelstelling was wél om voor zoveel mogelijk leerlingen een leuke en uitdagende omgeving te creëren voor vakken waarin zij goed waren, die ze leuk vonden, waarin zij hun talenten kwijt konden: time4talents.

In het Schoolplan 2019-2023 heeft de school geformuleerd dat wij de bijbehorende  kwalificatie 'Olympiadeschool' wilden behalen. Niet om een extra bordje in de gang, maar om daarmee aan te tonen dat het meedoen aan Olympiades niet incidentele initiatieven zijn, maar dat het op deze manier uitdagen van leerlingen voor het JTC een structureel onderdeel is van onze filosofie en van de uitvoering van ons onderwijs.

Na het vaststellen van het Schoolplan is in 2019 is teamleider (t)Vwo-bovenbouw Harro Reeders aangesteld als projectleider hiervoor (hoewel meedoen met Olympiades niet is of wordt beperkt tot (t)Vwo en tot de bovenbouw). Het eerste concrete resultaat is behaald in juni 2020: het JTC heeft van de beheerder van het certificaat SLO  het officiële bericht gekregen dat het JTC met ingang van schooljaar 2020-2021 een officiële Olympiade-school is. Het bijbehorende certificaat en bord voor in de hal worden de komende weken toegestuurd. Voor meer informatie over Olympiades, zie de site van SLO: 
https://slo.nl/thema/meer/olympiades/

Natuurlijk is met de certificering het traject niet afgelopen. Het JTC blijft streven naar versterking van de Olympiades op onze school: niet gericht op het trainen voor de hoogste plaatsen maar met de doelstelling meer leerlingen te laten meedoen, meer leerlingen te laten werken met hun sterke kanten en hun interesses en hun talenten. Volgens ons is dat óók de basis voor het behalen van hoge resultaten ....
We zijn trots op ons certificaat - op onze docenten die het tot nu toe hebben georganiseerd, op onze leerlingen die de afgelopen jaren al hebben meegedaan, en op dhr Reeders die onze inspanningen heeft laten leiden tot deze mooie erkenning.

Natuurlijk zijn Olympiade-wedstrijden op het JTC geen losstaande activiteiten. Ze passen in een breed aanbod, gericht op variëteit in talenten, in mogelijkheden, in interesses. Denk daarvoor aan onze Tickets, aan vele wedstrijden zoals Kangoeroo en LegoLeague, aan de certificaten zoals Anglia, Cambridge, Delph en Socrates. De kracht van het JTC zit in verscheidenheid bij leerlingen én bij activiteiten.

Charles van Wettum
Rector JTC
 
Media
  • Logo Olympiadeschool_XL