Onderzoek invloed Corona

De Corona-crisis en de maatregelen van de overheid in dat kader hebben gezorgd voor een grote verandering in het dagelijks leven van Nederlandse kinderen.

De Universiteit van Maastricht doet onderzoek naar de invloed van de coronacrisis op de gezondheid en leefstijl van kinderen. Hiervoor vragen zij ouders en leerlingen om deel te nemen aan een kort vragenlijstonderzoek. Het JTC doet hieraan van harte mee: het is volgens ons in het belang van onze leerlingen om zicht te krijgen op gevolgen zodat wij onze leerlingen optimaal kunnen begeleiden.

Wat houdt het onderzoek in?

Wij vragen ouders om samen met hun kinderen op meerdere momenten een digitale vragenlijst in te vullen. De vragen gaan over de dagstructuur, eet- en beweeggedrag en de hoeveelheid schermtijd die leerlingen hebben. Ook worden er vragen gesteld omtrent klachten die kinderen en ouders mogelijk ervaren door het coronavirus en over hun manier van leven. Deelname is vrijwillig. Indien ouders en hun kind mee willen doen ondertekenen ouders (en indien van toepassing hun kind) een digitaal toestemmingsformulier. Ouders en hun kind kunnen ten alle tijden besluiten om te stoppen met hun deelname wat betekend dat ze geen vragenlijsten meer invullen. De Medisch Ethische Toetsingscommissie van het AzM/UM heeft een positief besluit gegeven voor dit onderzoek (METC nummer 2020-1330).

Het JTC werkt van harte mee aan dit onderzoek - wij verzoeken leerlingen en ouders vriendelijk om hieraan hun bijdrage te leveren.

Drs J.Charles van Wettum
Rector JTC


Beste ouder/verzorgers,

Momenteel is het een bijzonder heftige periode. Zo gaat uw kind waarschijnlijk nog niet volledig naar school of met een aangepast programma.  Wij kunnen ons voorstellen dat deze situatie veel veranderingen teweeg brengt voor uw kind en uw gezin.

Wij doen een landelijk onderzoek naar de relatie tussen de coronacrisis en de leefstijl van kinderen - COVID-19, Obesity and Lifestyle in Children. (COLC-studie)

Met dit onderzoek krijgen wij antwoorden op de vragen die nu relevant zijn zoals: ? Hoe beïnvloedt de coronacrisis de levens en leefstijl van kinderen in Nederland? Welke kinderen krijgen meer klachten passend bij een corona-infectie? En hoe houden we onze kinderen zo gezond mogelijk tijdens en na deze crisis?

We willen u daarom vragen of u en uw kind hieraan willen bijdragen door online vragenlijsten in te vullen. Deelname is vrijwillig. Uw hulp is hard nodig! Via de volgende weblink krijgt u toegang tot meer informatie. U kunt klikken op de informatiebrief die van toepassing is. We willen u vragen deze informatie, in zijn geheel, rustig door te lezen en samen te bespreken.

https://software.memic.maastrichtuniversity.nl/coach_COVID19/School/Ic

Indien u en uw kind willen deelnemen, ontvangt u online vragenlijsten. U hoeft geen andere aanvullende acties te ondernemen.

Indien u heeft besloten om te willen deelnemen, kunt u via dezelfde weblink het toestemmingsformulier voor ouders invullen. Bij kinderen ouder dan 12 jaar, is het belangrijk om dit samen te doen, ook zij vullen dan een toestemmingsformulier in. Kinderen ouder dan 16 jaar mogen zelf beslissen of ze mee willen doen aan het onderzoek, ouders hoeven dan geen toestemming te geven. Na deze procedure ontvangt u uitnodiging om de eerste vragenlijsten in te vullen.

 

Uiteraard zijn wij bereikbaar voor vragen over dit onderzoek. Alle contactgegevens kunt u vinden in de informatiebrochure.

 

Met vriendelijke groet,

 

Onderzoekersteam COLC Studie

Hoofdonderzoeker: Dr. Anita Vreugdenhil, kinderarts MUMC+

+31 43 385284

coach.kindergeneeskunde@mumc.nl

 

Media
  • MUMC-afbeelding