Kunstmatige Intelligentie op 09/04

Op 9 april organiseert het JTC in samenwerking met ThemaForumRoosendaal een academische lezing over Kunstmatige Intelligentie (AI). De lezing is bedoeld voor leerlingen van het JTC, maar staat ook open voor belangstellenden. Hen wordt verzocht zich aan te melden via info@jtc-roosendaal.nl . Bij aankomst in het JTC-gebouw svp melden bij de receptie.

Onderwerp: Kunstmatige Intelligentie
Datum: 9 april 2019, 14.45-16.30 uur
Locatie: JTC-gebouw, Schneiderlaan

Spreker: Prof Dr M. de Rijke,

Hoogleraar Artificiële Intelligentie, UvA


Toevoeging 7 april 2019: in verband met verplichtingen is Prof De Rijke verhinderd, hij wordt vervangen door zijn PhD-kandidaat Harry Oosterhuis, meer informatie over hem op   https://sites.google.com/view/harrieoosterhuis


Wat is AI?

Computers kunnen heel veel informatie heel snel verwerken. Moderne computers kunnen op basis daarvan veel dingen beter en sneller analyseren dan mensen – en dat gaat alleen nog maar veel harder. Onze wereld is snel aan het veranderen.

Om computers te laten leren, krijgen computers veel informatie en de ruimte die te combineren. Zeg maar: om zelf na te denken. Kunstmatige intelligentie (AI) is de verduidelijking van het menselijk leerproces, de kwantificering van het menselijk denkproces, de uitleg van het menselijk gedrag en het gaan begrijpen wat intelligentie is en mogelijk maakt. Aan de basis van kunstmatige intelligentie ligt het gebruik van big data: heel veel informatie die razendsnel geraadpleegd kan worden. Met voldoende computerkracht en slimme algoritmes gaan computers verbanden leggen en snel reageren – belangrijk voor autorijden, medische diagnoses stellen, en eigenlijk heel veel wat normaal mensen doen. De computer is écht aan het leren, AI wordt dan ook wel 'diep leren' genoemd.

Computers kunnen heel veel dingen sneller en beter dan mensen. Een bijverschijnsel van de toepassing van AI is dan ook het verdwijnen van heel veel banen. Chauffeurs gaan hun baan verliezen aan zelfsturende auto's. Bankpersoneel verdwijnt omdat kunstmatige intelligentie systemen beter kunnen voorspellen of een hypotheek kan worden verleend. Hetzelfde gebeurt bij vrachtwagenchauffeurs, verzekeringsanalisten en winkelpersoneel, bij accountants, productiewerkers, beursanalisten, kwaliteitscontroleurs, assistenten, radiologen, en nog veel meer. Beroepen in de zorg, bij de politie en in andere sociale sectoren (zoals onderwijs) zullen nodig blijven, maar waarschijnlijk gaat de inhoud van het werk wel veranderen.

Tegelijk komen er nieuwe banen. Sommige daarvan kunnen we nu al zien aankomen, bijvoorbeeld AI trainers – mensen die computers gaan helpen om te leren. Heel veel nieuwe beroepen kunnen we niet voorzien, met het ontstaan van kunstmatige intelligentie in de samenleving zullen sectoren ontstaan die vroeger niet mogelijk waren omdat de techniek nog niet zo ver was.

Een probleem is dat AI over ongeveer 15 jaar dit proces in gang zal zetten. Dat is veel sneller dan voorgaande industriële revoluties die soms meer dan 50 jaar tijd nodig hadden om vol effect te krijgen. Een schatting is dat 40 tot 50% van de mensen in de wereld zijn/haar baan over 15 jaar zal zien verdwijnen.

De wereld gaat drastisch veranderen. Wat we kunnen voorzien is al ingrijpend: nieuwe vormen van wonen en werken en recreëren, nieuwe vormen van energie en energiebeheer, nieuwe vormen van vervoer, nieuwe vormen van communicatie en sociale controle, nieuwe structuren binnen organisaties. Waarschijnlijk kunnen we de meest ingrijpende veranderingen nog niet voorzien …
De economische kracht achter AI is groot: hoe meer data door bedrijven gebruikt worden, hoe beter hun producten worden, waardoor meer mensen deze producten zullen kopen en het bedrijf de mogelijkheid krijgt het product weer verder te verbeteren. Het gevolg is dat topmensen van AI naar deze bedrijven gaan en deze bedrijven sterke marktposities veroveren. Denk aan Google, Facebook, Apple, Microsoft, enzovoorts. In de nabije toekomst zullen Chinese bedrijven de topposities in de kunstmatige intelligentie gaan bezetten, aangezien China beschikt over veel meer kant en klare data dan welk land ook.

De spreker

Prof. dr. Maarten de Rijke (1961) is per 1 sept 2018 benoemd tot universiteitshoogleraar AI en Information Retrieval aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek betreft vooral algoritmes om mensen aan informatie te helpen: zoekmachines, aanbevelingssystemen en digitale assistentes.

Sinds 2018 is De Rijke tevens directeur van het Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI), dat gericht is op de gezamenlijke ontwikkeling van AI-technologie door middel van industrie-labs met bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen. Ook is De Rijke programmaleider van het programma ‘De Digitale Samenleving’ van de VSNU. In 2017 ontving hij de Tony Kent Strix Award, een erkenning voor zijn bijzondere bijdragen aan het vakgebied Information Retrieval. De Rijke is lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen. (KNAW)
Media
  • 20190326 Maarten de Rijke