Lezing 'Maak schimmels nuttig'

Maak schimmels nuttig

De impact van micro-organismen op ons dagelijks leven.

Je kunt ziek worden door een schimmelinfectie, maar je kunt ook beter worden dankzij antibiotica uit een schimmel. Bacteriën kunnen een keelinfectie veroorzaken maar kunnen ook je wasmiddel produceren. Met gist maak je bier. En er zitten meer micro-organismen op je telefoon dan op een gemiddelde toiletbril. De impact van die kleine beestjes is dus groot. Er is een grote industrie in de wereld die gebruik maakt van deze organismen. En met behulp van biotechnologie ze 'traint' om iets te maken of een proces uit te voeren. 

 

Een voorbeeld is de schimmel Aspergillus niger. Deze schimmel kan zowel enzymen als citroenzuur maken. Als je op een verpakking citroenzuur leest komt dit voor 99 % uit schimmels. En dus niet uit een citroen. Het maakt je eten langer houdbaar en zorgt er dus voor dat er minder eten weggegooid hoeft te worden! Zuurkool en vele andere producten die we maken verzuren dankzij de micro-organsmen en blijven dus langer houdbaar.

 

Een ander voorbeeld is kaas: melk wordt gestremd met een enzym. Dan krijg je uiteindelijk dus kaas. Vroeger werd een kalvermaag gebruikt. Dit is bij sommige kazen nog steeds zo. Maar een groter deel wordt gemaakt met een enzym wat geproduceerd wordt met bijv. Aspergillus niger.

 

Deze enorme industrie is tot stand gekomen dankzij allerlei onderzoek op universiteiten, onderzoeksinstellingen en in R&D centra van bedrijven over de hele wereld. Er is dus iets in te doen. En dit wordt alleen maar meer! Is het veilig?En wat doet Monsanto nou precies hiermee? Worden we daar allemaal beter van? 

 

Deze onderwerpen komen terug in de lezing die op 27 maart gegeven zal worden door een van de ondernemers van Dutch DNA Biotech BV.

 

De spreker

Cornelis Mijnders studeerde aan Wageningen University. Na afronden van zijn MSc was hij jaren in dienst van het Ministerie van Landbouw. Hij stapte over naar TNO waar hij zich bezig hield met het ontwikkelen van business-modellen voor biobased bedrijven. In 2015 werd hij oprichter van Dutch DNA Biotech BV,  een start-up die zich richt op de ontwikkeling en toepassing van schimmels.

 

Iedereen is welkom

De lezing is in eerste instantie bedoeld voor leerlingen van het JTC. Maar ook voor bezoekers van buiten de school is het mogelijk de lezing bij te wonen. Meldt u dan svp even aan bij info@jtc-roosendaal.nl. Vanaf ca 15 minuten voor de start van de lezing kunt u zich melden bij de receptie.

 

Datum: 27 maart 2018
Locatie: JTC, Burgemeester Schneiderlaan 2, Roosendaal
Tijd: 14.30 – ca 16.00 uur
Media
  • 2018 Cornelis Mijnders.jpg