Passend onderwijs

De landelijke doelstellingen van passend onderwijs zijn : 'alle kinderen verdienen een zo passend mogelijke plek in het onderwijs, waar het onderwijs hen uitdaagt, dat uitgaat van hun mogelijkheden en rekening houdt met hun beperking'. 
Op het JTC bieden we passend onderwijs voor elke leerling die de aantoonbare capaciteiten heeft om één van onze opleidingen te kunnen volgen (mavo, havo of vwo) in een klassikale setting van 25-30 leerlingen. Dan doen we op het JTC alles wat binnen ons vermogen ligt om je ook daadwerkelijk dat onderwijs aan te bieden. 
Voor de concrete mogelijkheden op het JTC en de manier waarop die ondersteuning gerealiseerd kan worden, zie het item 'Leerlingondersteuning'. 

Ons schoolondersteuningsprofiel

We hebben al onze mogelijkheden samengevat in ons Schoolondersteuningprofiel. Daarin vertellen we meer over wat in onze regio de Basisondersteuning inhoudt (de ondersteuning die elke leerling standaard van de eigen school mag verwachten). Daarnaast is er Breedteondersteuning (hulp en begeleiding die we kunnen bieden terwijl de leerling nog steeds op het JTC onderwijs volgt). Tenslotte is er ook Diepteondersteuning (voor leerlingen bij wie de benodigde voorzieningen of begeleiding zo omvangrijk zijn dat het schoolgaan op het JTC niet meer mogelijk is). We kunnen in dat geval ook verwijzen naar scholen binnen ons samenwerkingsverband (en soms daarbuiten) die de benodigde faciliteiten wél kunnen realiseren.  

Basisondersteuning en ons beleid ondersteuning leerlingen

Het JTC heeft een goede basisondersteuning. Ons beleid vind je in ons beleid ondersteuning leerlingen. Daarin vind je onder andere ook meer informatie over de arrangementen voor bijzondere omstandigheden en de manier waarop het JTC met medicatie kan omgaan. Het JTC-gebouw aan de Schneiderlaan is goed toegankelijk voor bijvoorbeeld rolstoelen (dat aan de Azaleastraat helaas niet), er zijn aangepaste toiletten, er is een aparte ruimte waar medische zorg kan worden verleend. Kortom: er kan heel veel.  

Extra begeleiding vanuit ons samenwerkingsverband

Soms kunnen we begeleiding waarvoor specifieke deskundigheid benodigd is, realiseren door extra scholing van ons eigen personeel of door personeel in te huren. Voor zulke situaties is er binnen ons samenwerkingsverband de mogelijkheid voor ouders om het ‘Individueel Arrangement’ aan te vragen. Wij helpen ouders daarbij. In sommige situaties kan dit ertoe leiden dat een leerling ondanks de ondersteuning die het JTC niet zelf kan leveren toch op het JTC de lessen kan blijven volgen.

Op het JTC kan veel, maar niet alles

We kunnen helaas niet alles: het JTC heeft geen licentie voor LWOO- of PRO-onderwijs en we mogen dat onderwijs dan ook wettelijk niet verzorgen. We hebben niet de deskundigheid voor ingewikkelde gedrags- of lichamelijke problematiek. In gevallen waarin we niet zelf het onderwijs zullen kunnen verzorgen, ondersteunen we ouders uiteraard wel door hen te helpen een plek te vinden waar het onderwijs met de benodigde begeleiding wél kan worden gerealiseerd.
  
Het Samenwerkingsverband Roosendaal (SWV ROOS VO)
Het JTC kan onderwijs voor leerlingen met grote of ingewikkelde begeleidingsvragen niet zonder hulp realiseren. Wij hebben daarvoor niet alle deskundigheid in huis en we hebben niet de mogelijkheden die gespecialiseerde instellingen wel hebben.  

We lossen dat op door ondersteuning en hulp van anderen te vragen. Dat doen we grotendeels via het Samenwerkingsverband Roosendaal.

Het Samenwerkingsverband PO Roosendaal-Moerdijk en swv ROOS VO hebben gezamenlijk het Ouder- en Jeugdsteunpunt opgezet. Het Ouder- en Jeugdsteunpunt heeft als doel om ouders en leerlingen te informeren bij vragen over passend onderwijs. Ieder steunpunt is opgebouwd uit drie pijlers; informeren, steunen en signaleren.

 Heb je vragen over passend onderwijs en ben je een ouder of leerling? Kijk dan op www.oudersteunpunt-wbw.nl Kan je het antwoord op de vraag niet vinden? Bel, app of mail het Ouder- en Jeugdsteunpunt. Er zal zo snel mogelijk contact met je worden opgenomen.