Milieu en Duurzaamheid

Goed omgaan met ons milieu en met onze wereld is belangrijk. Dat geldt ook voor het JTC. Wij vertellen in onze lessen hoe het milieu werkt, hoe wij ons milieu belasten en wat de gevolgen zijn - dat hoort bij onze lesgevende en opvoedende taak. 
Maar we moeten ook als organisatie goed omgaan met milieuzaken. om ons leerlingen nu het goede voorbeeld te geven, én om als organisatie ook ons steentje bij te dragen aan de toekomst waarin onze leerlingen zullen gaan leven.
Duurzaamheid krijgt op het JTC op verschillende manieren vorm.

Lesprogramma

Bij verschillende vakken en in veel projecten krijgt duurzaamheid een plaats. Natuurlijk bij vakken als biologie en aardrijkskunde, waar het deel is van de standaard lesstof. Daarnaast doen wij projecten, bij bijvoorbeeld JTeCh en Mavo-ToDo en NL&T zijn veel projecten gericht op vragen rondom milieu en duurzaamheid én werken wij samen met organisaties op die gebieden.
Ons internationale uitwisselingsproject met Polen onder de naam 'WE Young People See Nature' heeft een duidelijke link met natuurbescherming.  

Ontwerp van onze gebouwen 

Het gebouw aan de Schneiderlaan is ontworpen met veel aandacht voor gezondheid en duurzaamheid.
Vanuit de visie van lifecycleontwerp is gekozen voor materialen die niet alleen bij de bouw milieuvriendelijk te maken en te construeren zijn, maar die ook te zijner tijd bij verbouw of afbraak goed te recyclen zijn. Het ontwerp van het gebouw door dragende muren en één rij kolommen met flexibele binnenwanden maakt op lange termijn hergebruik voor andere doeleinden mogelijk.
Vanuit de visie op gezond binnenklimaat is gekozen voor een intensieve verversing van de binnenlucht door steeds nieuwe buitenlucht aan te zuigen en niet binnenlucht te hergebruiken. De buitenlucht wordt gereinigd en vervolgens verwarmd (of gekoeld) door de warmte van de afgevoerde binnenlucht te gebruiken - met deze warmtewisselaar wordt veel energie bespaard.
Voor de verlichting is gedacht aan energiebesparing. In alle verblijfsruimten zijn aanwezigheidsmelders, zodat de lichten vanzelf uitgaan als er niemand aanwezig is. Bij het ontwerp zijn op de plekken waar mogelijk LED-lampen gebruikt. In lokalen kon dat niet direct bij de bouw in 2011, omdat de lichtopbrengst nog niet zou voldoen aan de wettelijke eisen. Maar in 2017 was de techniek zover dat dit wél kon, in dat jaar zijn in alle lokalen de tl-buizen vervangen door LED-verlichting waarmee ca 70% energiebesparing kon worden gerealiseerd.
Bij de bouw van de school waren zonnecellen nog niet rendabel. Maar in de 2018 was dat wel zo, we zijn dus onmiddellijk aan de slag gegaan. In het voorjaar van 2019 zijn op het hele dak zonnecellen gelegd en in gebruik genomen. Wij produceren nu een groot deel van de elektriciteit die wij gebruiken.

Het dagelijks leven

In het JTC wordt papier gescheiden verzameld, zowel in alle lokalen als in alle kantoren. Belangrijk - het papier wordt hergebruikt.
In de foyer is er een automaat die plastic flesjes en drinkblikjes verzamelt. Ook het daar verzamelde materiaal wordt gerecycled. Het verbruikt van plastic flesjes willen wij verminderen - daarvoor bieden wij in speciale tappunten koud drinkwater aan om eigen flesjes mee te vullen.
Met ingang van 2019 zijn de plastic bekertjes verbannen. Wij gebruiken nu recyclebare papieren bekertjes. Nadat deze na gebruik zijn opgehaald komen ze terug in de vorm van toiletpapier.

Azaleastraat en nieuwbouw

Het gebouw aan de Azaleastraat is oud en voldoet niet aan de moderne normen voor duurzaamheid. Uit onderzoek is gebleken dat om het gebouw wél te laten voldoen aan de vereisten zoveel investeringen nodig zijn dat nieuwbouw aanzienlijk goedkoper is. De school zal daarom nieuwbouw realiseren aan de Takspui / Commandobaan. Dit wordt in 2020 in gebruik genomen.
Voor de ontwikkeling van de nieuwbouw worden alle verlangens op het gebied van duurzaamheid, energiezuinigheid en zelf energie opwekken in het ontwerp meegenomen. Dat betekent náást aanwezigheidsmelders e.d. vanaf het begin ook zonnecellen op het dak.