Huiswerkplaats

De ideale situatie is dat leerlingen zelf hun schoolcarrière doorlopen zonder structurele ondersteuning. Soms hebben ze het lastig, maar dat zijn vaak belangrijke leermomenten.

Als een leerling moeite heeft met de discipline om zelf aan het huiswerk te beginnen en dat volgens de planning af te ronden, is het oefenen daarmee een belangrijke stap in zijn eigen vorming. Momenten waarop het fout gaat, zijn in dat leerproces noodzakelijk. Een situatie van permanente ondersteuning bereikt dan precies het omgekeerde: we nemen de leerling zijn leermomenten af.

Als een leerling vanaf vroeg in de opleiding voor een vak structurele ondersteuning nodig heeft om het tempo bij te houden, is het nodig om als school en leerling (en ouders) onder ogen te zien hoe dat komt. Als de oorzaak een tekort aan inzicht of competenties voor dat vak is, dan is ondersteuning ongewenst: het brengt de leerling in een situatie waarin hij of zij permanent overvraagd wordt, voortdurende faalervaringen opdoet, en uiteindelijk in een studieroute terecht komt die niet past bij de eigen mogelijkheden.

Wat wel nuttig kan zijn, is tijdelijke ondersteuning die gericht is op het op gang helpen van het leerproces bij de leerling zelf zodat de leerling vervolgens zelf weer de regie en verantwoordelijkheid voor de eigen studie kan nemen.

Huiswerkplaats

Voor de meeste leerlingen is het prettig om huiswerk thuis te maken. De omstandigheden thuis zijn echter niet altijd optimaal. Dit kan diverse redenen hebben.


Leerlingen uit klas 1,2 en 3 kunnen één, twee, drie of vier dagdelen per week vanaf 13.45u  op de huiswerkklas terecht. Op de huiswerkklas is een huiswerkbegeleider aanwezig die zorg draagt voor de rust, ondersteuning biedt bij het maken van een planning en eenvoudige inhoudelijke vragen kan beantwoorden. Er wordt door de huiswerkbegeleider geen vakinhoudelijke ondersteuning aangeboden. Ook zijn er soms ouderejaarsleerlingen aanwezig die inhoudelijk met vakken kunnen helpen.

Aan de huiswerkplaats zijn geen kosten verbonden. Leerlingen kunnen worden aangemeld voor een periode van 10 weken. Bij de aanmelding vindt een korte intake plaats om te bepalen wat de leerling nodig heeft wat betreft huiswerk. Na 10 weken volgt er een korte evaluatie om te kijken of de huiswerkklas wordt voortgezet. De huiswerkklas is vrijwillig maar niet vrijblijvend. Als een leerling zich opgeeft verwachten we dat de leerling komt en zich houdt aan de afspraken op de huiswerkklas.

Opgeven voor de huiswerkklas kan via een mail naar: huiswerkklas@jtc-roosendaal.nl 

Soms hebben leerlingen uit de bovenbouw nog steeds begeleiding nodig bij het huiswerk maken. Deze aanvragen lopen altijd via de teamleider.