GoedeDoelActie

Het is belangrijk dat we ons realiseren in wat een bevoorrechte positie wij zijn, in ons land, met ons onderwijs, met onze welvaart. Bewustwording van culturele verschillen, verschillen in gezondheid, verschillen in welvaart, en de consequenties die zulke verschillen hebben voor ons dagelijks leven zijn onderdeel van het JTC-programma voor Burgerschap.

Om leerlingen hier actief bij te betrekken, organiseert het JTC elk jaar een serie activiteiten rond de GoedeDoelActie. Er zijn vaste elementen:
a. Bewustwordingslessen: informatie over de wereld, over het onderwerp van de actie en de organisatie die daarachter zit.  
b. Een actiedag: een vaste dag (meestal rond 12 april, de geboortedag van Jan Tinbergen) waarop alle leerlingen via een brede variëteit aan activiteiten geld inzamelen voor het GoedeDoel.  
c. Losse activiteiten, waarbij we het inzamelen van geld koppelen aan andere activiteiten van de school  
d. Inzet van leerlingen, als ambassadeurs van het GoedeDoel of de organisatie, om medeleerlingen te informeren  

Voor de actie zoeken we jaarlijks een goed doel uit. Tussen 2006 en 2012 was dat Edukans. In de schooljaren 2013-2016 zamelden we geld in voor KiKa en ons eigen #JTC-Zuid-Afrika-project. Sinds 2016-2017  staat het Afrika-project centraal waarin JTC-docenten en leerlingen participeren.  
Naast het centrale goede doel zijn er jaarlijks vaak ook voor andere goede doelen nog activiteiten. 
   

JTC4Africa

Een deel van de opbrengst gaat sinds vele jaren naar JTC4Africa, een onderwijsproject in Zuid-Afrika waar leerlingen van het JTC met begeleidende docenten in de zomervakanties gerichte ontwikkelingshulp verlenen. Dit project heeft een Facebookpagina, waarop ook verteld wordt hoe de verzamelde gelden worden besteed. Jaarlijks gebruiken deelnemende leerlingen van dit project natuurlijk internet om de achterban te informeren. De leerlingen die in een zomer in Afrika zijn geweest, fungeren in het schooljaar ervoor en erna als enthousiaste ambassadeurs voor de GoedeDoelActie en vertellen over hun ervaringen in het kader van de bewustwording voor andere leerlingen.

De opbrengst van de GoedeDoel Acties worden uitsluitend gebruikt voor de projecten die de JTC-leerlingen bezoeken. Er wordt NIETS van de opbrengsten gebruikt voor organisatie of reiskosten. Voor hun eigen reiskosten zorgen de JTC-leerlingen volledig zelf, o.a. door naast de JTC-acties in hun eigen omgeving ook activiteiten te verrichten om de reiskosten te financieren.