Opleidingen

Mavo

De opleiding 'middelbaar algemeen voortgezet onderwijs' (mavo) heet sinds 1999 officieel 'voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs - theoretische leerweg' (vmbo-tl). De opleiding duurt 4 jaar. Als het diploma is behaald, kun je verder met een beroepsopleiding die je kunt volgen op het mbo (middelbaar beroepsonderwijs). Je kunt ook kiezen voor vervolg op de havo. Ongeveer 60% van de basisschoolleerlingen gaat naar het vmbo.

Havo

Het hoger algemeen voortgezet onderwijs (havo) is het op één na hoogste niveau binnen het voortgezet onderwijs. De opleiding duurt normaal 5 jaar, en met het diploma krijg toegang tot het hoger beroepsonderwijs (hbo).
Met een bewijs dat de eerste drie jaar goed zijn doorlopen, kun je ook doorstromen naar een vakopleiding of een middenkaderopleiding in het mbo.
Het havo diploma geeft je ook toegang tot het vwo.
Ongeveer 20% van de basisschoolleerlingen gaat naar de havo.

Vwo

Het vwo is de afkorting van “voorbereidend wetenschappelijk onderwijs”. Een voltooide vwo-opleiding geeft toegang tot een verdere studie aan het Nederlandse hbo en het Nederlandse wetenschappelijk onderwijs (universiteit).
Het vwo duurt 6 jaar. Op het JTC kun je naast het 'gewone' vwo ook de tweetalige variant aan.
Ongeveer 20% van de basisschoolleerlingen gaat naar het vwo.

Dakpanklassen

Soms is bij overgang van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs nog niet duidelijk welke opleidintg het best bij je past. Om die keuze nog uit te stellen, heeft het JTC 'dakpanklassen': je kunt nog een tijdje uitproberen wat het best bij je pas - de dakpanklassen doen precies hetzelfde als de zogenaamede 'verlengde brugperiode'. De definitieve keuze wordt daarmee een jaar uitgesteld (en zelfs na twee of drie jaren kun je nog switchen tussen de opleidingen).
Lees hier meer .

Allerlei keuzes: Tweetalig VWO

Als je een VWO-advies hebt wil je misschien eens kijken of je de uitdaging aandurft om 50% van je vakken in het Engels te volgen . Tweetalig VWO, heet het dan. Méér dan zomaar een uurtje extra Engels of een certificaatje halen: een onderdompeling in het Engels, met docenten die speciaal daarvoor geschoold zijn. Lees hier meer over Tweetalig VWO.

Allerlei keuzes: JTeCh en MavoToDo

Als je op de havo of het vwo zit, kun je op het JTC de bètastroom J-TeCh volgen. Je bent dan actief met onderwerpen bezig op het gebied van techniek, ontwerpen, onderzoeken. In klas 1 t/m 3 doe je dat binnen het vak Onderzoeken en Ontwerpen: in kleine groepjes werk je dan aan uitdagende opdrachten, zoals in de ruimte smakelijk eten klaar maken, sfeerverlichting ontwerpen voor een lobby in de schouwburg, exposities ontwerpen over de stand van zaken op biomedisch terrein, tenten ontwerpen voor de scouting of een website maken voor een dierenarts. Lees hier meer over JTeCh.
Als je op de Mavo zit, kun je kiezen voor MavoToDO, wat volgens hetzelfde principe werkt.

Allerlei keuzes: Tickets

In de onderbouw heeft het JTC Tickets. Eén middag per week ben je bezig aan onderwerpen die jou speciaal interesseren. Keuzemogelijkheden zijn Sport, Kunst & Cultuur, Mavo-ToDo en Basic. Meer over Tickets lees je hier. Het ticket dat sinds 2018 wordt aangeboden Mavo-ToDo wordt HIER uitgelegd.

Allerlei keuzes: Cambridge Engels en andere talendingen

Cambridge Engels is een mogelijkheid die het JTC in sinds 2018 aanbiedt aan leerlingen die op mavo en havo zitten (vwo-ers die voor Engels gaan kunnen Tweetalig VWO kiezen ). Meer weten? Cambridge Engels wordt uitgelegd achter deze link.
Voor Engels heeft het JTC de mogelijkheid om mee te doen met Anglia-examens, voor Frans met DELF-examens, voor Duits met Goethe-examens.