Mobiele telefoon

In de les

Op het JTC zijn mobieltjes (nog) niet verboden - het is de taak van de school om leerlingen te helpen leren er nuttig mee om te gaan.
Er zijn wel duidelijke afspraken over het gebruik: in lokalen en op de leerpleinen geldt dat je telefoon uit is, geen geluid maakt en niet zichtbaar aanwezig is. Let op: de docent hoeft daar niet speciaal om te vragen - het is het uitgangspunt!

Om het nuttig gebruik van mobiele telefoons te ondersteunen, hangen er in lokalen 'telefoontassen'. Tenzij de docent heeft aangegeven dat de mobiele telefoon tijdens een les gebruikt gaat worden, leggen alle leerlingen die hun mobieltje bij zich hebben deze aan het begin van de les in de tas.
In de klas mag je de telefoon alléén gebruiken wanneer je docent daarvoor van te voren duidelijk en uitdrukkelijk toestemming heeft gegeven. Als je de telefoon wilt gebruiken (bijvoorbeeld voor je agenda) en de docent heeft nog geen toestemming gegeven: vraag om toestemming voordat je de telefoon pakt. 

Vóór 1 januari 2024 zal het JTC beleid ontwikkelen om gehoor te geven aan het door het ministerie afgeroepen verbod op het gebruik van mobieltjes, tablets en smartwatches in de klas omdat ze afleiden en ervoor zorgen dat leerlingen slechter presteren. 

Diefstal

Er worden helaas soms mobieltjes gestolen. Voor een deel is dat het gevolg van risico's die leerlingen zelf nemen - stelen is natuurlijk nooit goed en nooit acceptabel, maar als je zelf nonchalant met je eigendommen omgaat, ben je ook zelf verantwoordelijk. 
Je neemt veel risico als je met je telefoon door de school gaat lopen. Of nog riskanter; deze in de kleedkamer van LO achterlaat, of in de zak van je jas in de garderobe,  of ergens in je tas.
Bij schade, verlies, diefstal of andere problemen is de school nóóit aansprakelijk. Ons advies is dus: bewaar je mobieltje altijd in je kluisje.

Opnames maken

Foto’s,  video’s of geluidsopnames maken  nemen van mensen zonder hun toestemming is altijd verboden - dat geldt op basis van de schoolregels maar ook volgens de Nederlandse wet. Het geldt voor medeleerlingen en óók voor medewerkers van de school. Heel eenvoudig: je mag dit dus nooit doen.
Digitaal pesten of het op internet publiceren van foto's of video's van mensen zonder hun toestemming is vanzelfsprekend ook niet toegestaan. Als in het kader van een onderzoek naar bijvoorbeeld pestgedrag de teamleider of directie materiaal van je mobiel nodig heeft, dan moet je dat afstaan. De schoolleiding kan daarvoor zo nodig hiervoor je mobiel tijdelijk in beslag nemen.