COVID na 26/09: geen mondkapjes meer

Update van 26 september
De regels voor mondkapjes binnen de schoolgebouwen en voor 1,5 meter afstand zijn met ingang van 26 september vervallen. Wij gaan natuurlijk wel nog steeds met respect met elkaar om - als leerlingen, medewerkers of bezoekers behoefte hebben aan afstand of geen handen willen geven, dan houden we daar altijd rekening mee.

We handhaven de hygiënemaatregelen: regelmatig handen wassen, geen handen geven, papieren zakdoekjes, niezen in de elleboog. Onze (uitstekende!) ventilatie draait nog steeds op volle kracht.

We wensen iedereen goede gezondheid!



Update van 17 september 

Het kabinet heeft bekend gemaakt hoe de corona-maatregelen voor scholen er de komende weken uit gaan zien. Dit betekent dat (pas!) met ingang van 26 september vrijwel alle beperkingen vervallen - tot die datum blijven de huidige regelingen gelden. 

Het besluit betekent: 

Wat zal vervalt: 

  • De mondkapjesplicht in de school vervalt ná 25 september; 

  • De 1,5 meter afstand tussen leerlingen en medewerkers, én die tussen medewerkers onderling vervalt ná 25 september; 

  • Het regiem van verzoek tot zelftesten e.d. vervalt; 

Wat wél blijft, is: 

  • Het verzoek aan mensen met ziekteverschijnselen om zich ziek te melden en te laten testen; 

  • Bij geconstateerde bestemmingen moeten wij voorschriften van de GGD blijven opvolgen; op dit moment betekent dat NIET dat er mensen in quarantaine zullen moeten worden gestuurd;

  •  

Wat betekent het voor ons? 

Voor het JTC betekent dit dat we alle stickers, borden, banners en alles met Corona-regels gaan verwijderen. Ook de schermen die op verschillende werkplekken staan gaan na 26 september verdwijnen. 

Excursies, gastlezingen en projecten kunnen we weer gewoon gaan organiseren. Bij projecten geldt natuurlijk wel dat we de voorschriften van vervoerders en bestemmingen zullen moeten volgen. 

We houden voorlopig nog wel de permanente ventilatie in onze gebouwen in werking – wij denken dat we (mede) daaraan de lage besmettingscijfers op het JTC te danken hebben. Ook blijven we doorgaan met onze hygiëne-maatregelen, zoals het regelmatiger schoonhouden van kwetsbare oppervlakken en toiletten. Het verzoek om vaak en goed handen te wassen blijft bestaan, net als de mogelijkheid om bureaus na lessenwisselingen te reinigen. 

Het vervallen van de afstandsregel betekent natuurlijk niet dat gewoon menselijk afstand houden niet meer geldt. Iedereen heeft een persoonlijke levenssfeer, en voor de één is die wat groter dan voor een ander. Dat respecteren is niet gebaseerd op regels, maar op normale menselijke omgangsvormen.

 


Update van 15 september

Op 14 september is er een persconferentie geweest van het kabinet waarin is meegedeeld dat de maatregelen voor Corona per 26 september zullen worden aangepast. Het gaat vooral over het vervallen van een aantal verplichtingen, zoals het gebruik van mondkapjes.
Ook het JTC zal natuurlijk de nieuwe regels invoeren. Daarover volgt nog nadere informatie.
Voor de duidelijkheid: de aanpassing van de regels gaat in op 26 september. Tot die tijd blijven de huidige regels van kracht - zie doorvoor hieronder.


Update van 6 september
Op het moment dat het schooljaar start zijn er nog COVID-maatregelen waar wij ons aan moeten houden. Dat gaan we ook uiteraard doen. De regelingen zijn gebaseerd op het Protocol van de VO-Raad, u kundt dat vinden op 

Protocol ‘Onderwijs tijdens corona’ aangepast voor start van het schooljaar - VO-raad

Anderhalve meter afstand en mondkapjes

Leerlingen hoeven onderling géén anderhalve meter afstand te houden. Ten opzichte van medewerkers en andere volwassenen is in de gebouwen en op de terreinen wél een afstand van anderhalve meter nodig.

We dragen in de schoolgebouwen mondkapjes bij verplaatsingen, dus op gangen en trappen en in de aula's zolang we niet zitten. Vriendelijk verzoek aan alle leerlingen om je eigen mondkapje mee te nemen.

Ventilatie en hygiëne:

De JTC-gebouwen hebben gelukkig goede ventilatiesystemen, zonder recycling van lucht. De ventilatiesystemen blijven voorlopig op 100% van de capaciteit draaien, ongeacht de bezetting van gebouwen.

De extra schoonmaak van toiletten en kwetsbare oppervlakken als deurklinken blijft doorgaan zoals voor de vakantie.

Schoonmaakmiddelen voor handen wassen en het reinigen van tafels en bureaus blijven in lokalen aanwezig. Iedereen wordt nog steeds verzocht zeer regelmatig de handen te wassen.

Zelftesten en testen bij klachten:

Op de receptie van de school zijn voor leerlingen en medewerkers zelftesten beschikbaar. Leerlingen en medewerkers die niet zijn gevaccineerd wordt verzocht die tweemaal per week te gebruiken.

Bij een positieve zelftest of bij klachten worden leerlingen en medewerkers verzocht zich te laten testen bij de GGD. Bij een positieve uitslag worden dan de voorschriften van de GGD opgevolgd, inclusief de quarantaine.

Wanneer moet je bij ziekte thuisblijven? Kijk daarvoor in de beslisboom die is gemaakt voor VO-leerlingen op basis van de RIVM-voorschriften. U vindt die hier:
Beslisboom-12-jaar-plus-uit-of-thuis-BOinK_AJN_RIVM_230821.pdf

Gescheiden pauzes

Om de drukte in de aula’s te blijven beperken, blijven we werken met gescheiden pauzes, zowel de lunchpauze als de korte pauze in de ochtend.

Voor medewerkers is het mogelijk om vijf minuten eerder de les te verlaten om de drukte op gangen te vermijden. Leerlingen blijven dan rustig in het lokaal tot het eind van de les. Medewerkers kunnen de noodtrappenhuizen gebruiken.

Bij buitenschoolse activiteiten

We gaan proberen weer zoveel mogelijk buitenschoolse activiteiten te organiseren, zoals excursies en feesten. Om die mogelijk te maken kunnen aangepaste COVID-voorschriften gelden, in ieder geval gelden altijd de voorschreven maatregelen van de overheid. Voorschriften worden met de betrokkenen apart gecommuniceerd.

Afstandsonderwijs

Als leerlingen door quarantaine thuis zitten, zullen we waar mogelijk lessen digitaal doorverbinden. Leerlingen kunnen dan als toehoorder meedoen, de docent zal niet de mogelijkheid hebben om leerlingen individueel bij de les te betrekken.

Digitaal doorverbinden kan niet als leerlingen ziek zijn, in dat geval gelden de standaard afspraken voor ziekte. Bij langdurige afwezigheid zijn er soms wel mogelijkheden, daarvoor kunnen ouders contact opnemen met de teamleiders.

 BIJLAGE

Bron: COVID-protocol VO-Raad

Protocol ‘Onderwijs tijdens corona’ aangepast voor start van het schooljaar - VO-raad

 

Een persoon wordt beschouwd als ‘immuun voor SARS-CoV-2' als deze:

 • 14 dagen of langer geleden een vaccinatieserie heeft afgerond van Comirnaty (Pfizer), Spikevax (Moderna) of Vaxzevria (AstraZeneca); OF

• 14 dagen of langer geleden 1 dosis van een van deze vaccins heeft gekregen na een doorgemaakte SARS-CoV-2-infectie; OF

• 28 dagen of langer geleden het Janssen-vaccin heeft gekregen; OF

• COVID-19 heeft doorgemaakt minder dan 6 maanden geleden.

 

Media
  • Coronavirus Image