Mondkapjes op het JTC

Deze mail is vorige week door de school aan leerlingen en ouders gestuurd: 

U hebt in het nieuws gezien dat ook op middelbare scholen door het kabinet mondkapjes verplicht worden. Dat geldt dus ook op het JTC. Vanaf maandag 26 oktober (de maandag na de herfstvakantie) worden voor onze leerlingen, medewerkers en bezoekers mondkapjes verplicht.

Wat bedoelen we precies hiermee?
Het is binnen de school verplicht om mondkapjes te dragen als leerlingen zich verplaatsen, dus: toegangshallen, gangen, trappen, foyer, lopend in aula's en kantines.
Het gaat NIET om het buitenterrein, niet in de lokalen, niet zittend in aula's, en niet bij het stilstaand eten of drinken aan een statafel in de foyer.
Met 'mondkapjes' bedoelen we een afdekking van mond en neus - dat kan met de bekende wegwerpkapjes, met afwasbare kapjes, met daarvoor geschikte shawls of met een spatscherm. In geval van twijfel beslist de school of er sprake is van geschikte afdekking.

Een paar specifieke punten van aandacht
Er zijn praktijkvakken en practica waar (soms) 1,5 meter afstand onmogelijk is te houden. Als de docent dat aangeeft, doen op verzoek van de docent leerlingen hun mondkapje op;
Bezoeken op school beperken we zoveel mogelijk, overleggen doen we zoveel mogelijk online - wij gebruiken daarvoor MicroSoft Teams;
Leerlingen met astma of andere medische reden om geen wegwerp- of wasbaar mondkapje te dragen mogen gebruik maken van een shawl of spatscherm; 
We gaan in klassen werken met zoveel mogelijk vaste buddy's om naast te zitten - de bedoeling daarvan is om de lesuitval voor klasgenoten te beperken op het moment dat er tóch leerlingen positief getest worden;
Bij besmettingen van medewerkers en leerlingen doet de school contactonderzoek, wij informeren dan ouders en leerlingen over eventueel noodzakelijke quarantaine.

Met de mondkapjes worden de andere maatregelen niet minder belangrijk:
Thuisblijven als je symptomen hebt en je zo snel mogelijk laten testen; zie de beslisboom op de JTC-site;
In quarantaine gaan als een huisgenoot positief getest is én als je dicht in contact bent geweest bij iemand die positief getest is;
Op school blijven we regelmatig handen wassen, in de elleboog niezen, 1,5 meter afstand houden tot medewerkers en andere volwassenen in de school;
De school gaat door met intensieve ventilatie, met extra inzet van schoonmaak voor toiletten, deurklinken en andere kwetsbare oppervlakken.

Hoe is het tot nu toe op school gegaan? 
Sinds de uitbraak tot en met 16 oktober (de start van de herfstvakantie) hebben wij melding gehad van besmetting van 9 leerlingen en 4 medewerkers. In elk van die gevallen zijn leerlingen en collega's die risico lopen door de school gewaarschuwd en waar nodig in quarantaine gegaan. Voor de meesten van hen is de quarantainetijd inmiddels verstreken.
Voor zover wij hebben kunnen nagaan hebben àlle besmettingen plaatsgevonden buiten de school. Wij hebben geen enkele aanwijzing dat er een besmetting op school heeft plaatsgevonden. Dat willen we graag zo houden - we houden dus onze ventilatie op maximaal, we houden ons aan alle hygiënevoorschriften, we blijven het afstand houden stimuleren, we beperken ontvangst van mensen van buiten de school, en we zullen ons ook gaan houden aan de mondkapjesplicht. 
 
Ik hoop u hiermee op dit moment voldoende te hebben geïnformeerd. Ik wens iedereen goede vakantiedagen in de herfstvakantie, en vooral gezondheid.

Met vriendelijke groet,
Drs J. Charles van Wettum
Rector JTC / College van Bestuur SOVOR

Media
  • mondkapje-verplicht