ANWB-StreetWise 16/04 - vervalt

Jaarlijks zijn er relatief veel verkeersslachtoffers onder jongeren. De ANWB heeft daarom een verkeerseducatieprogramma ontwikkeld speciaal voor jongeren. In april en mei bezoekt de ANWB drie dagen lang het Jan Tinbergen College in Roosendaal met een interactief en opvallend innovatief verkeersprogramma: ANWB-StreetWise Next Level.
Het programma bestaat uit drie onderdelen.

Verkeersworkshop ‘IK & het verkeer!’

Voor 1e jaars leerlingen is er een interactieve en leerzame verkeersworkshop van één lesuur. Deze wordt gegeven door een ANWB-instructeur. Leerlingen wordt op een prikkelende wijze duidelijk gemaakt hoe zij zelf aan het verkeer deelnemen. Het gaat over o.a. verkeersovertredingen en boetes, fietsslachtoffers en het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets. Af en toe zijn er confronterende beelden. Verhalen over ethische verkeersdilemma’s, ondersteund door persoonlijke verhalen, lopen als een rode draad door de workshop.

ANWB Verkeersbus

De ANWB Verkeersbus wordt ingezet om jongeren bewust te maken van de gevaren in het verkeer. In de Verkeersbus doorlopen 2e jaars leerlingen in groepjes een spannend verkeerstraject van vijf verschillende workshops. De dode hoek komt aan de orde, maar ook een uitdagende kennisquiz over de verkeersregels en voorrangssituaties. Bij een mobiliteitsgame gaat het om het inzicht te krijgen in het eigen verkeersgedrag. Tijdens de workshop ‘Kandatkandatniet’ buigen leerlingen zich over stellingen en reageren ze op elkaars en het eigen verkeersgedrag. Tot slot mogen de leerlingen zelf rijden in een virtuele wereld op een scootersimulator. Daarbij ervaren en beleven ze hoe het is om met én zonder licht aan het verkeer deel te nemen waardoor ze zich bewust worden hoe belangrijk het is om goed zichtbaar te zijn in het verkeer.

ANWB Virtual Reality!

Met behulp van een laptop, VR-bril en controller kruipen de leerlingen in de huid van een bestuurder. De les begint met een filmpje en discussie over het mobiele telefoongebruik op de fiets. Dan volgen er vijf spannende scenario’s waarin het verkeer wordt ervaren vanuit het perspectief van een fietser, automobilist, scooterrijder, vrachtwagenchauffeur en buschauffeur. Tussen de scenario’s door bespreekt de ANWB-instructeur opvallende situaties die de leerlingen onderweg zijn tegengekomen. Terwijl de route gereden wordt, komen er diverse kennis- en discussievragen voorbij.

Streetwise next level wordt grotendeels bekostigd vanuit de maatschappelijke betrokkenheid van de ANWB.
Videolink: https://youtu.be/x-9Pa5KsMSk
Website: 
https://www.anwb.nl/verkeer/veiligheid/streetwise/voortgezet-onderwijs
Media
  • ANWB streetwise