'Een Andere Dood' op 30/10

In het kader van het vieren van de bevrijding van Roosendaal 75 jaar geleden, vinden op het JTC ook een aantal activiteiten plaats. Eén daarvan is een toneelvoorstelling door Het Roosendaals Toneel, voorafgegaan door een lezing door geschiedkundige Wouter Stroop.
In zijn lezing schetst JTC-docent geschiedenis Wouter Stroop de context waarin het stuk gezien moet worden: na een oorlog vol dood en verderf ontstaat een thuisbasis voor de vervolgde Joden in de Staat Israël. Maar overal zijn mensen vol opgebouwde ervaringen, vol oordelen en vooroordelen, vol verwachtingen en teleurstellingen.

'Een Andere Dood'
Roosendaals Toneel speelt het stuk ‘Een Andere Dood’, waarin Anna Gruber de holocaust overleefd heeft en wil emigreren naar de pas gestichte staat Israël. Voordat ze het land in mag, zal de psychiater Dr. Feldman haar aanvraag beoordelen. Magda, een jonge Israëlische, haalt Anna op van het vliegveld. Magda heeft vooroordelen tegen de Joden die slachtoffer zijn geworden van de Tweede Wereldoorlog en nu naar Israël willen komen. Dr. Feldman heeft bij binnenkomst een verrassend bericht voor Anna, maar het vraaggesprek tussen hen beiden verloopt moeizaam. Toch lijkt een hoopvol begin van een nieuw leven mogelijk.

Een andere dood van Lynn Brittney is een kort toneelspel van deze in 1953 geboren Londense auteur. Van beroep is zij dramadocente. Op latere leeftijd is zij proza en toneel gaan schrijven voor volwassenen en kinderen. Een andere dood verscheen in 1993 en is geregeld opgevoerd. Centrale vraag in dit spel is: wanneer is de mens goed, wanneer is hij slecht? Het spel zelf geeft geen antwoord op deze vraag, maar legt deze kwestie bij de toeschouwer neer. 

Op het JTC
Het programma is gratis toegankelijk. Niet alleen voor alle leerlingen van het JTC en hun familie, maar ook voor leerlingen van andere scholen, hun familie en andere belangstellenden.

De locatie is de Aula van het JTC, Schneiderlaan 2 in Roosendaal. De parkeerplaats bij Sporthal IndeRoos aan de Commandobaan is beschikbaar.

Het programma:
19.30-19.45u: inloop
19.45-20.15u: lezing Wouter Stroop over het einde van WO 2, het ontstaan van de staat Israël en de toestroom van Holocaustoverlevenden
20.15u-21.00u: voorstelling Een Andere Dood door Roosendaals Toneel

Media
  • 20191030 Foto Roosendaals Toneel