D-vleugel is opgeleverd



Op 17 juli is het nieuwe gebouw van het JTC opgeleverd - het wordt de D-vleugel van de school. Het gebouw vervangt de dependance aan de Azaleastraat. De oplevering was conform planning - een groot compliment voor het gehele bouwteam (voor de partners in de bouw: zie onderaan dit item). 
Kijk hier de reportage van ZuidWestTV over het gebouw:
https://www.zuidwesttv.nl/news/8246/116/Nieuwe-vleugel-van-JTC-Roosendaal-in-gebruik-genomen

Ons nieuwe gebouw ligt op het terrein tussen de Takspui en de Commandobaan. De prachtige diamantvormige gevel ligt naar de Takspui, de ingang is aan de zijde Commandobaan. Daar zijn ook de ingangen van de fietsenstalling.

Het officiële adres van de D-vleugel is Commandobaan 8. Bezoekers moeten zich altijd eerst melden bij de receptie van de hoofdingang van het JTC, in het 'oude' gebouw, de ABC-vleugel.

Broertje
De D-vleugel is een 'broertje' van de ABC-vleugel, het 'oude' gebouw. Het heeft dezelfde mooie uitstraling, dezelfde vriendelijke sfeer en goede materialen, dezelfde ruimte en goede voorzieningen. De muren zijn - net als het hoofdgebouw - in rood metselwerk,  de verdiepingen en het dak zijn even hoog, de ramen hebben dezelfde vorm en hetzelfde ritme waardoor ook dit gebouw van binnen even licht en transparant is. Net als bij het hoofdgebouw kenmerkt de architectuur zich door horizontale lijnen, verticale raampartijen en schuine lijnen die accenten aanbrengen.
Net als in het huidige gebouw zijn de wanden tussen gang en lokalen  voor een groot deel van (gematteerd) glas, zodat daar licht overal kan toetreden.
Het gebouw is heel flexibel, onder andere door vouwwanden die zorgen dat lokalen ook als grote examenzalen inzetbaar zijn.


Voor 350 leerlingen
De D-vleugel heeft ruimte voor ongeveer 350 leerlingen - met de ABC-vleugel samen is de capaciteit 1500 leerlingen. De klassen mavo 3 en 4, en havo 3 vinden hier hun thuis, maar ze krijgen óók lessen in de ABC-vleugels, het 'oude' gebouw aan de Schneiderlaan. Daarnaast hebben ook andere klassen les in het nieuwe gebouw.
De Binnenhof wordt omsloten door de JTC-vleugels en Sporthal In de Roos - het is een mooie, veilige en afgeschermde ruimte  waar leerlingen verblijven in pauzes, met wat ontspannende sportfaciliteiten.



Naar binnen ...
Als leerlingen hun fiets hebben gestald  aan de Commandobaan lopen ze over de Binnenhof naar hun lesvleugel. De entree van beide vleugels ligt aan de Binnenhof. Na entree in de D-vleugel lopen leerlingen de hal in, met de uitgiftebalie van de catering.  Direct aansluitend zijn de lockerruimten - langs de lockers lopen leerlingen de op de begane grond gelegen Arena binnen. 

De Arena is een ronde centrale ruimte met daaromheen ronde oplopende banken. Hier is ruimte voor eten en drinken, rustig zitten, maar ook voor optredens. Vanuit de Arena kunnen leerlingen door open deuren naar het grasveld aan de Takspui. Op de begane grond zijn de lockers, catering, conciërgeruimten met kopieer- en onderhoudsfaciliteiten en enkele lokalen.


De verdiepingen
De eerste verdieping is te bereiken via trappen die vanuit de aula over de  zitbanken naar boven lopen, ook in de beide gangen zijn trappen. Op de eerste verdieping is een grote aula met tafeltjes en zithoeken. Vandaar uit kun je naar beneden kijken naar de Arena . Vanuit de grote open ruimte lopen op de eerste verdieping gangen waaraan lokalen liggen. Aan de ene kant theorielokalen, aan de andere zijde twee grote praktijklokalen (voor Biologie, Natuurkunde en Scheikunde).

Via de trappen in beide vleugels opgaat kom je op het grote leer- en werkplein (in de examentijd: de centrale examenzaal). Daar ligt ook nog een gang met theorielokalen (in de examentijd: de tweede examenzaal). Op de 2e verdieping liggen ook de personeelskamer (mét terras!) en een werkkamer voor medewerkers. Tenslotte vind je op de 2e verdieping alle apparatuur voor klimaatbeheersing, verwarming en alles wat daarbij hoort.


Duurzaam
Het JTC-gebouw is ontworpen met het oog op duurzaamheid:
- het gebouw is gasloos : er is in het hele gebouw geen enkele gasaansluiting. Zo draagt het JTC bij aan een goede toekomst voor onze leerlingen.
- we zijn zuinig met elektriciteit: alle verlichting is LED-verlichting met laag energieverbruik. Bovendien zijn in alle ruimten de lampen aanwezigheidsmelders, zodat de lichten uitgaan als er niemand is. 
- PV-installatie op het dak: de school is volledig uitgerust met zonnecellen om maximaal stroom te kunnen opwekken.
- bij de bouw is gewerkt met het 'life-cycle-principe', nadenkend over de toekomst. Hoe kan het gebouw in de toekomst nog op andere manieren worden ingezet? Hoe kunnen toekomstige verbouwingen mogelijk worden gemaakt, en zelfs: als het ook wordt afgebroken, wat kunnen we dan nu plannen om dan materiaal zo goed mogelijk te scheiden en te hergebruiken?

Comfortabel
Het lage energieverbruik gaat niet ten koste van het comfort voor leerlingen en medewerkers. De klimaatbeheersing is modern: CO2 gestuurd zodat de luchtverversing laag is in ruimten waar geen mensen verblijven, maar direct wordt opgestart zodra mensen de lokalen of andere ruimten binnenkomen. 
Ook de temperatuur wordt door de installatie geregeld. Het hele gebouw kent verwarming én koeling met de ingebrachte lucht - een comfortabele en zuinige aanpak. Vloerverwarming en - koeling maakt het mogelijk ruimten afzonderlijk op detailniveau te verwarmen. 
Er is automatische zonwering die ervoor zorgt dat op heel zonnige dagen de rechtstreekse lichtinval in lokalen en andere ruimten beperkt blijft zodat daar de temperatuur niet te ver kan oplopen.

Onze bouwpartners
De bouw wordt gerealiseerd in samenwerking met onze bouwpartners. Een goed team met één doelstelling: een prachtig gebouw voor leerlingen.

Opdrachtgever en financier: Stichting voor Openbaar Voortgezet Onderwijs Roosendaal / Jan Tinbergen Colllege
          www.jtc-roosendaal.nl 

Projectmanagement: Aerde Advies & Bouwmanagement
           www.aerde.nl 

 Architect: Architecten EnEn
         www.architecten-en-en.nl

Constructeur: H4D Raadgevend Ingenieurs BV
        www. h4d.nl

Adviseur Installatie: Technion Zuid
       www.technion.nl

Aannemer: Heerkens van Bavel Bouw BV
         www.hvb.nl/cases/Jan-Tinbergen-college.htm

W-installateur: VdBuijsInstall
         www.vandenbuijs.nl

E-installaties: Bink Elektro BV
        www.binkelektro.eu

Media
  • 20180302 impressie 02
  • 20180302 impressie 06
  • 20180607 DO_impressie01
  • 20190917_JTC_nieuwbouw