Leestips voor de komende vakantie

Nog ruim een week en dan is het weer vakantie .... Het is dus tijd om het leesvoer voor die week te bestellen bij de bibliotheek. JTC-docenten geven leestips voor de komende vakantie. Spannend, romantisch en nog veel meer … Lees meer:

De tips voor de herfstvakantie 2019:

Tip van mevrouw Graafmans (Docente Frans) 
 “De Zeven Zussen” van Lucinda Riley.
De boeken gaan over de zeven zussen, waarvan er eigenlijk maar zes zijn. Ze zijn allemaal als baby geadopteerd en opgegroeid in een gigantisch huis aan het meer van Genève. 
Elk deel is geschreven met één van de zussen in de hoofdrol, die in het boek op zoek gaat naar haar verleden. De verhaallijn begint als de adoptievader van de meisjes, Pa Salt, plotseling overlijdt. De zussen zijn dan allemaal volwassen en hebben hun eigen leven, al keren ze nog regelmatig terug naar hun ouderlijk huis Atlantis aan het meer van Genève. Hun kindermeisje, Ma genoemd, woont hier nog steeds. 
De mysterieuze dood van Pa Salt roept een hoop vragen op bij de zussen, omdat ze na zijn overlijden allemaal een brief van hem krijgen met aanwijzingen over hun afkomst. Hiermee begint voor elke zus afzonderlijk een zoektocht, die wordt beschreven in de verschillende delen. Tot nu toe zijn deel 1 t/m 5 uitgekomen. 
Echt een aanrader!

Tip van mevrouw Koster - Hassing (docente Engels) 
"Q&A" van Vikas Swarup.
Het verhaal speelt zich af in India, begin 21e eeuw. De hoofdpersonage, Ram Mohamed Thomas, doet mee aan de Indische versie van ‘Who Wants To Be A Millionaire?’. Ram moet alle vragen juist beantwoorden om het spel te winnen. In het verhaal lees je hoe Ram aan zijn naam is gekomen, welke vragen hij gesteld krijgt tijdens de spelshow en hoe hij denkt deze te kunnen beantwoorden. Het boek behandelt de diversiteit van India op meerdere gebieden. Denk aan geloof, omgeving, mensen, maar ook aan het verschil in welvaart. De enorme verschillen tussen arm en rijk worden zichtbaar in dit boek. Het boek geeft niet alleen de mooie kanten van India weer, maar ook de negatieve zoals bedriegers die kinderen gebruiken om op straat te smeken om zo zelf geld te verdienen. 
Het boek vormde de basis voor de film ‘Slumdog Millionaire’. Echter, ik vind dat de verfilming geen recht doet aan het boek. Het boek pakt meer hoeken en toont hoe anderen India ervaren en hoe het land met hen omgaat. 
Als je houdt van een ‘feel good story’ waarin je meeleeft met de personages, dan is dit boek een aanrader! 
 
Tip van mevrouw Vugts (Docente Nederlands) 
"Sabel" van Suzanne Wouda.
Voor de categorie jeugdliteratuur wil ik graag een spreekwoordelijke duit in het zakje doen. Moeilijk kiezen, dus ik kies er 1 voor de brugklas. Het boek heeft een zilveren griffel gekregen dit jaar in de categorie 10-12 jaar. Ik denk dat het voor brugklassers een prachtig boek is; we gaan het binnenkort behandelen bij Nederlands. Aha! De bal in de ploeg houden! 
Ik raad "Sabel" van Suzanne Wouda aan. Het vertelt het verhaal dat In 1943 kinderen echt van hun ouders gescheiden werden in kamp Vught. Er waren kindertransporten naar vernietigingskampen. Er had zo maar een Joods jongetje tussen kunnen zitten dat Max heette en dat troost, warmte en houvast kreeg van zijn rode kater Sabel. 
Wouda heeft een afschuwelijk stuk geschiedenis verteld in een prachtig liefdevol verhaal over een jongetje en zijn kat. Dat klinkt kinderachtig, maar dat is het helemaal niet. Je moet als lezer nog goed opletten, anders mis je het. 

Tip van mevrouw Scholten (roostermaker) 
"Voetbalvrouwen"  van Linda van Rijn.
Ik lees dus alleen boeken als ik op vakantie ben in het buitenland. En aangezien dit inmiddels helaas al twee jaar, tien maanden en elf dagen geleden is moest ik even denken wat mijn laatste boek ook alweer was. Één van de laatste boeken moet in ieder geval van Linda van Rijn zijn geweest. Ik kocht het last minute op het vliegveld: "Voetbalvrouwen", een dun boek dat lekker makkelijk wegleest. Het gaat zoals de titel al verraadt over een voetbalelftal waarin diverse spelers zitten die in de belangstelling staan van de scouts van allerlei grote clubs. Daarnaast is het het verhaal van de vriendinnen van de spelers. De een wil een echte voetbalvrouw worden en hele dagen shoppen, terwijl de ander daar niets van moet hebben en liever met beide benen op de grond blijft staan. Ter voorbereiding op een groot toernooi gaat het team op trainingskamp naar Gran Canaria en de vrouwen mogen mee. Daar ontstaan er spanning in de spelersgroep en spanning tussen de vrouwen onderling. Het is een heerlijke mix van "Gooische vrouwen" en "All Stars". Smullen! 
 
Tip van meneer Dingenouts (docent Biologie) 
"Wees onzichtbaar" van Murat Isik.
Ik lees vaak boeken met een verschillend thema; het is dan ook moeilijk om een favoriet boek te kiezen, maar mijn aanrader voor deze herfst is "Wees Onzichtbaar" van Murat Isik. 
Een Turks gezin, met een tirannieke vader, verhuist naar de Bijlmer, een nieuwbouwwijk aan de rand van Amsterdam. Je ervaart het boek door de ogen van de zoon van het gezin. Hij schets een prachtig beeld van een opgroeiende jongen in een allochtoon gezin met de gebeurtenissen uit de negentiger jaren (zoals de Bijlmerramp) als achtergrond. Gewoon lekker lezen!

Oudere tips, (maar nog steeds actueel):

Tip van dhr Elsten:
"Het parfum" van Patrick Suskind 
Een zonderlinge jongen gaat op zoek naar jonge vrouwen; niet om hen te verleiden, maar om hun geur te vangen en daarmee een onweerstaanbaar parfum te maken. Niet iedereen is daar even blij mee, aangezien hij daarvoor eerst de vrouwen moet vermoorden. Een zinderend boek dat zich afspeelt in Parijs, op de Mont Ventoux en tenslotte in de parfumstad bij uitstek: Grasse.

Tip van mevrouw Kloth:
"Tulpenliefde" van Femke Roobol 
Een historische roman over de tulpenmanie en de eerste beroemde vrouwelijke schilder in het Haarlem van de gouden eeuw. 
Wanneer Hesters vader overlijdt aan de pest trekt ze in bij de enige vrouwelijke schilder in de stad : Judith Leyster. Als Judith en haar man verhuizen moet Hester trouwen, het is geen gelukkig huwelijk. De tulpenhandel zit in een hausse, ze beraamt een plan om zich te bevrijden uit het huwelijk en haar eigen dromen na te jagen.

Tip van mevrouw Bongers:
"Boy", van  Wytske Versteeg 
Na een klassenuitje naar het strand komen alle leerlingen terug thuis, behalve de 14-jarige Boy. Hij is verdwenen. Is hij weggelopen, slachtoffer van een misdrijf, verdronken, of...? De adoptiemoeder van Boy verzet zich met hand en tand tegen de bevindingen van de politie en gaat zelf op zoek naar haar antwoorden. Haar zoektocht leidt haar via haar ex-man, vrienden van Boy, langs klasgenoten naar de dramadocente van zijn klas die in inmiddels in Bulgarije woont. Samen ontrafelen zij het mysterie dat leidde tot het tragische einde van haar zoon.

Tip van dhr Van Schaik:
"Montijn" van Dirk Ayelt Kooiman 
Dit boek heb ik zelf ooit gelezen voor mijn boekenlijst van Nederlands, maar het is me altijd bijgebleven. Het verhaal gaat over Jan Montijn, een jongen uit Oudewater, waar de tijd en daarmee het leven al geruime tijd stilstaat. Maar dan breekt de Tweede wereldoorlog uit en komt zijn leven in een stroomversnelling. Om fabriekswerk in Duitsland te ontvluchten, maar vooral om zijn saaie leven een andere wending te geven wordt hij lid van de jeugdstorm (jeugdbeweging van de NSB) en vecht hij vervolgens als soldaat aan het Duitse oostfront, waar hij de verschrikkingen van de oorlog meemaakt. Telkens als hij terugkeert naar Oudewater is zijn kijk op het leven veranderd, terwijl het leven in zijn geboortedorp nog altijd hetzelfde is gebleven. Na de oorlog meldt hij zich aan bij het Franse vreemdelingenlegioen en raakt hij betrokken bij andere na-oorlogse conflicten. 
Montijn is met vaart geschreven en leest als een avonturenboek. Een aanrader dus!

Tip van dhr Van Wettum:
"De alchemist" van Paulo Coelho 
Een leuk en onderhoudend verhaaltje, en tegelijk een beschrijving van de zoektocht van elk mens: wie ben ik, wat is voor mij belangrijk, en waar vind ik dat? 
De schaapherder Santiago koestert van jongs af aan maar één wens: reizen, alle hoeken van de wereld onderzoeken en dan eindelijk te weten komen hoe deze in elkaar zit. Door dromen over een verborgen schat gaat hij op weg. Na veel omzwervingen ontmoet hij in Egypte de alchemist - een wijs man die hem tot nadenken zet. Een magisch verhaal met de wijsheid van een klassiek sprookje.
Media
  • boeken