CITO op JTC

Ook op het JTC doen leerlingen CITO-examens. Alle leerlingen in klas 1, 2 en 3 nemen deel, voor de vakken wiskunde, Nederlands en Engels. Bij elk vak worden leerlingen op verschillende aspecten van het vak getoetst. De CITO wordt in de loop van de schoolcarrière viermaal afgenomen: éénmaal kort na de start op het JTC in de brugklas, en vervolgens in het laatste halfjaar van klas 1, 2 en 3.

Anders dan voor leerlingen van groep 8 heeft de CITO géén gevolgen voor cijfers of vervolg van de carrière. De toets is diagnostisch: de school gebruikt de resultaten om te onderzoeken op welke specifieke aspecten leerlingen extra ondersteuning of training nodig hebben zodat tijdens KWT-uren leerlingen heel gericht kunnen worden getraind. De toets wordt tijdens rapportvergaderingen ook gebruikt om bij leerlingen van wie de overgangsbeslissing erg lastig is (dat zijn meestal leerlingen die met hun cijfers in de zogenaamde 'bespreekzone' uit het overgangsreglement zitten) te kijken welke mogelijkheden ze nog hebben en op welke manier overgang eventueel toch nog mogelijk is.

De afname van de CITO is een forse organisatie - het lessenrooster gaat een paar dagen compleet op de schop. Maar de school vindt het té belangrijk om van individuele leerlingen te weten waar ze precies staan - we gaan er daarom toch mee door.

Media
  • 2019 Cito 3