Alcohol: feiten op een rijtje

NOVADIC-Kentron vraagt ons het onderstaande met leerlingen en ouders te delen:

Waak ook dit jaar voor jongeren die comazuipen gedurende carnaval.

Waarom verbieden wel degelijk helpt.

Jongeren onderschatten vaak  de risico’s van alcohol en hebben daarnaast nog onvoldoende controle over hun impulsen. Maat houden is voor hen dan ook veel moeilijker dan voor volwassenen. De schade is daarentegen juist groter. Het stellen van regels door ouders helpt, maar is geen garantie dat het altijd goed hoeft te gaan.  

Door: Roeland van Roosmalen, preventiewerker van Novadic-Kentron

In Roosendaal blijven ook in 2019 kinderen die met alcoholvergiftiging ('comazuipen') worden opgenomen in het ziekenhuis een zorg. Verslavingszorginstelling Novadic-Kentron (N-K) heeft de ervaring dat het aantal coma-zuipers tijdens carnaval een piek kent.  Helaas kunnen jongeren niet goed inschatten wanneer drinken levensgevaarlijk wordt. “Niet teveel drinken” als boodschap van ouders voor kinderen werkt niet. Het brein van jongeren kan immers nog niet goed zelf reguleren. Dus hebben ze meer richting nodig over hoeveel precies. ‘Geen alcohol, NIX18’ is heel duidelijk en makkelijk. Als je als ouder alcohol drinken onder de 18 jaar afkeurt neemt de kans toe dat je kind pas op latere leeftijd voor het eerst alcohol gaat drinken. Ook neemt de kans op overmatig alcoholgebruik af. Carnaval blijkt, naast Oud&Nieuw, bij uitstek een gelegenheid om eens alcohol te proberen, ook thuis. Uit gesprekken met jongeren komt vaak naar voren dat er wel eens wat gedronken mag worden thuis. Ook blijkt dat er vaak wordt ingedronken, meestal zonder maar vaak ook met medeweten van de ouders. Hierbij is ook wel eens sterke drank aanwezig.
Uit onderzoek weten we dat jongeren die thuis alcohol mogen drinken vaker buitenshuis alcohol gaan drinken. Houd daar dus rekening mee.
 
De belangrijkste boodschap voor ouders is dat regels stellen wel degelijk werkt.  Het werkt om er voor te zorgen dat kinderen pas op latere leeftijd beginnen met het gebruik van alcohol en het werkt om overmatig alcoholgebruik tegen te gaan.

Onder de 18 jaar dient de regel te zijn dat er helemaal geen alcohol gedronken mag worden. Want als ze eenmaal beginnen is de kans aanwezig dat ze zich niet meer kunnen inhouden. De impulscontrole is bij hen immers nog niet volgroeit. Daarom zien we juist bij minderjarigen vaak een alcoholvergiftiging optreden. Bij te veel, te snel en te sterk drinken is het risico op een coma het grootst.

Als ouders duidelijk zijn in wat ze concreet verwachten en een duidelijke norm ten aanzien van drinken goed handhaven, dan blijkt dat jongeren later minder drinken.  . Wie grenzen stelt, stelt daarnaast de startleeftijd uit waarop kinderen voor het eerst alcohol gaan drinken.

Op zich daalt het aantal scholieren van 16 jaar dat drinkt. De leeftijdsverhoging en de daaraan gekoppelde campagnes voor jongeren en ouders, zoals Nix18, hebben dus wel degelijk positieve gevolgen.

Het blijft voor preventiewerkers een uitdaging juist ouders bewust te maken van de invloed die zij hebben. Ondertussen delen ouders die verantwoordelijkheid met de horeca, sportverenigingen, supermarkten en slijterijen die NIX 18 móeten hanteren. Je kind staat er niet alleen voor, zeker als je met ouders van vrienden van je kind afspraken kan maken.


Immers: ‘A’k jou nie aar‘ gaat over samen alles naar een hoger niveau tillen, ook een gezellige carnaval dus, zonder incidenten.

Meer op www.NIX18.nl  of download het ‘Blad van NIX’ en klik Hier

Preventiewerkers bij de Brabantse verslavingszorginstelling Novadic-Kentron, voor  hulp of advies kunt u bellen: 073-689 90 90 of mail naar: hulp@novadic-kentron.nl

 

Media
  • NIX