Kalender

Academische lezing Microben

Startdatum/tijd:
dinsdag 19 februari 2019
Einddatum/tijd
dinsdag 19 februari 2019
Omschrijving:

Academische lezing op het JTC door Paul Bodelier.

Microben aan de macht: hoe microben ons verleden, heden en toekomst bepalen 

Stelt jezelf eens de vraag: “Kan ik zonder bacteriën leven?” Of: “Heeft de aarde een toekomst zonder bacteriën?”
Na deze lezing twijfelt je niet meer over het antwoord. Onderzoeker Paul Bodelier zal u een kijkje geven in de wereld van de micro-organismen en hoe ze ons verleden hebben bepaald – maar ook waarom ons dagelijks leven en zelfs onze toekomst afhangt van hen. De wereld staat voor grote uitdagingen op het gebied van klimaat, voedselvoorziening, energie en duurzaamheid. Microben spelen een belangrijke rol bij het oplossen van deze problemen. De schier oneindige diversiteit en eigenschappen van microben in de natuur is een bron van oplossingen voor b.v. duurzame landbouw en vergroening van productieprocessen. Binnen de afdeling Microbiële Ecologie van het NIOO onderzoeken we met name interacties tussen microben en hun omgeving en onderling om zo de eigenschappen en mechnismen te ontrafelen die hieraan ten grondslag. Deze kennis is tevens het beginpunt van vele toepassingen.

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) is een onderzoeksinstituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, waar ze onder andere de ecologie van microben onderzoeken. Lees meer op www.nioo.knaw.nl.
 
Paul Bodelier is senior onderzoeker binnen de afdeling microbiële ecologie van het NIOO-KNAW. Hij onderzoekt daar de interacties tussen microben onderling en tussen hun milieu. Hij richt zich hierbij met name op microben die betrokken zijn bij de kringloop van belangrijke elementen zoals koolstof en stikstof en bij de productie en afbraak van broeikasgassen.
Hij studeerde biologie in Nijmegen en promoveerde aan diezelfde universiteit in 1997. Hij bestudeerde de microben die betrokken zijn bij methaan uitstoot uit rijstvelden aan het Max-Planck instituut voor terrestrische microbiologie in Marburg, Duitsland. Dit onderzoek leidde tot een publicatie in het toonaangevende tijdschrift Nature.
Na deze post-doc periode werkte hij van 1999 tot 2008 als post-doc bij het centrum voor Limnologie van het NIOO te Nieuwersluis. Vanaf 2008 heeft hij een positie als senior onderzoeker bij het NIOO-KNAW dat vanaf 2011 gevestigd is in Wageningen.