12. Veiligheid en Privacy

Veiligheid is een gevoel. Dat gevoel is niet te organiseren. Daarom is het belangrijk dat we allemaal samenwerken aan een veilig klimaat voor iedereen op school. Open communicatie tussen de school, jijzelf en je ouders is daarbij bijzonder belangrijk. Veiligheid is de verantwoordelijkheid van ons allemaal.  
Je moet erop kunnen vertrouwen dat je veilig bent op school, dat jij en je spullen op school beschermd worden, dat je veilig van huis naar school kunt komen en dat de begeleiding bij projecten en excursies goed geregeld is. En natuurlijk is het belangrijk dat je gegevens bij ons veilig zijn: privacy en digitale veiligheid.
 

Veiligheid op school

Het eerste aspect van veiligheid op school is dat het duidelijk is hoe wij met elkaar omgaan: respect, geen pesten of discriminatie,  gewenste omgangsvormen; iedereen mag zichzelf zijn. 
Pesten wordt niet getolereerd en daar hebben we maatregelen voor  (zie het speciale artikel hierover: Pestprotocol). Voorlichting over sociale omgang, seksuele identiteit, verschillen in levensovertuiging, werking van social media en andere aspecten van veiligheid zijn onderdeel van het lesprogramma en komen aan de orde in de klas.  
Weerbaarheid is van belang: niet iedereen is van nature in staat om op een goede manier voor zijn eigen belangen en keuzes op te komen. Op het JTC verzorgen wij daarvoor begeleiding en scholing, zowel in het curriculum van de mentorlessen als aan de hand van eventuele incidenten in de school of in de maatschappij.
Er is goed toezicht op verblijfsruimten zodat de leefbaarheid van de school geborgd is. Het toezicht wordt geregeld met eigen medewerkers, met stewards (onze eigen leerlingen) die in de pauzes surveilleren en met camera's die de terreinen en belangrijkste ruimte binnen de school bewaken. Hiermee maken we duidelijk dat wij belang hechten aan respect voor personen en hun bezittingen. In situaties waarin dat respect er niet geweest is, ondernemen wij actie. Die actie is soms straffend, maar altijd ook pedagogisch: het is onze doelstelling om álle leerlingen te begeleiden naar hun volwassenheid.
De veiligheid op het JTC wordt door leerlingen en ouders hoog gewaardeerd. Kijk hiervoor bijvoorbeeld op de JTC-pagina op www.ScholenOpDeKaart.nl.

Veiligheid van en naar school

We willen dat je veilig van en naar school kunt gaan. Denk aan goede fietspaden, veilige oversteekplaatsen, en een systeem van Veilige Honken waar leerlingen eventueel hulp kunnen krijgen als dat onderweg nodig is. We doen op het JTC mee aan het project TotallyTraffic.

Veiligheid van gegevens

Een belangrijk onderdeel van veiligheid is privacy: we gaan op het JTC voorzichtig om met alle persoonlijke gegevens van onze leerlingen. Om dit te garanderen, hebben we in ons privacyreglement  vastgelegd wie welke informatie mag inzien en wat de school wel en niet met die informatie mag doen.  
Speciale aandacht is er voor informatie in het kader van leerling ondersteuning : omdat hier gevoelige informatie ter sprake kan komen, is er vóór bespreking altijd overleg met ouders.

Sorteren op:
TitelDatumPopulariteitActiefReacties
Privacy
Veiligheid van gegevens
Lees meer
Veilig Verkeer
Lees meer
Veilige gebouwen
Lees meer
Doorverwijzen
meldcode, veilig thuis, mishandeling, geweld
Lees meer