Missie, visie, cultuur

Het JTC

Het Jan Tinbergen College is een openbare school. Wij zijn in 1993 van start gegaan als school voor mavo, havo, vwo. Een jaar later kwam daar tweetalig vwo bij.
Openbaar betekent dat leerlingen en medewerkers van alle levensovertuigingen bij ons welkom zijn. Wij vinden die verschillen belangrijk, want onze school is een ontmoetingsplaats: leerlingen en leraren van allerlei godsdiensten, wereldbeschouwingen en politieke overtuigingen komen bij elkaar samen en leven met elkaar. Net zoals in de maatschappij.
Verscheidenheid zien wij als een voordeel: leerlingen leren verschillen kennen, ze leren ermee omgaan, ze leren ze te waarderen. Je groeit ervan, je wordt er een rijker mens van.

Het JTC geeft uitdagend en aantrekkelijk modern onderwijs. Wij verzorgen leerlingbegeleiding van hoge kwaliteit voor onze leerlingen. Want leren is niet iets dat je nu voor een cijfer doet (en daarna mag je alles vergeten), nee: leren is een activiteit die gericht is op je toekomst. Je krijgt nu kennis en vaardigheden die je natuurlijk direct kunt gebruiken om mooie cijfers te halen, maar die je ook in het verdere van je leven zullen helpen. Je leert zelfstandig te zijn, je leert verantwoordelijkheid te dragen, je krijgt bouwstenen mee voor je verdere carrière. Je leert leren - want leren is nooit afgelopen.

Iedereen heeft zijn eigen leerstijl, zijn eigen manier van leren. Met die leerstijl moet je van alles leren. Soms gaat dat makkelijk, bijna vanzelf - dat zijn de onderwerpen die je goed liggen. En soms zijn het vakken die niet zo goed bij je eigen stijl passen. Het is dan belangrijk dat je bewust leert, dat je nadenkt bij je manier van leren, dat je soms ook leert om op andere manieren te leren.
Het leren hanteren van verschillende leerstijlen, manieren van omgaan met leerstof en leeractiviteiten, staat daarom centraal. Met respect voor ieders voorkeursstijl, maar nadrukkelijk ook aandacht voor en ontwikkeling van andere leerstijlen. Want de school is een periode waarin je kennis opdoet, vaardigheden ontwikkelt, waarden en normen ontwikkelt, zodat je de toekomst aan kunt. 

Schoolplan

In ons schoolplan worden de grote lijnen uitgezet van de ontwikkeling zoals het JTC die de komende jaren wil maken. Als organisatie doen we uitspraken over de voornemens die wij hebben en de manier waarop we die in de toekomst willen vormgeven. Daarvoor formuleren we in het schoolplan de keuzes.  Het schoolplan is te vinden in de bijlage hieronder.
We vertalen onze idealen vanuit ons hart via onze missie naar ons onderwijs en onze organisatie. We denken na over wat het betekent voor onze verschillende beleidsterreinen; het schoolplan wordt daarom jaarlijks concreet in onze schoolactiviteitenplan.
 
Ons schoolplan is onderdeel van onze beleidscyclus. In een doorlopend proces van beleid formuleren, uitvoering, evaluatie en verbetertraject koppelen we ons onderwijs aan de uitgangspunten van de school en aan de reflectie op het eigen functioneren van de organisatie.

Het schoolplan heeft overigens een langere doorlooptijd. Door de corona-pandemie zijn we niet toegekomen om alle voorgenomen acties uit te voeren binnen de geplande tijd. Daarom loopt het huidige schoolplan door tot en met 2025. 

Onderwijsconcept

Het JTC hanteert drie uitgangspunten voor het onderwijs uit het gedachtengoed van Helen Parkhurst: vrijheid in gebondenheid, zelfstandigheid en samenwerking.
Vrijheid in gebondenheid
Binnen het kader van de vastgestelde programma's van de school kan elke leerling een aantal eigen keuzes maken over de inrichting van de studie. Zo leer je om verantwoordelijkheid te dragen. Daarom krijg je ruimte om een stukje van je leren zelf te plannen: in de keuze van je tickets of in de invulling van de zogenaamde 'kwt-uren'. Als dat goed gaat, krijg je meer ruimte. Als het niet goed gaat, doen we een stapje terug - want je moet het wel kunnen leren.
Zelfstandigheid
De leerling wordt opgeleid om uiteindelijk zelfstandig de studie ter hand kunnen nemen. Je wordt langzaam maar zeker steeds meer zelf verantwoordelijk voor het studieverloop. Die verantwoordelijkheid moet je leren dragen. De leraren zijn behalve de vakdeskundigen ook begeleiders in dit proces. Ze bieden je ruimte en vertrouwen om te groeien tot een zelfverantwoordelijke student.
Samenwerking
De leerlingen helpen elkaar in het leerproces. Want je hebt nu en later goede sociale vaardigheden nodig. Om goed samen te werken heb je goede persoonlijke verhoudingen nodig. Daarom investeren JTC-docenten bewust in het aangaan van prettige onderlinge relaties zowel met elkaar als met leerlingen.
De gedachten van Helen Parkhurst komen terug in onze uitgangspunten:
- Iedere leerling en medewerker handelt vanuit de basis met vertrouwen in een ander.
- Iedere leerling en medewerker draagt verantwoordelijkheid voor zichzelf en zijn/haar omgeving.
- Wij spreken elkaar aan op eigen inzet en bijdrage, op zaken die goed gaan en zaken die beter kunnen.
- Samenwerken is de grondslag van de sociale vorming op school.

Sfeer en respect

De sfeer op school is heel belangrijk. Als je je veilig voelt, dan kun je goed leren. Daarom zorgen wij op het JTC voor een sfeer en werkklimaat waarin iedereen zich thuis kan voelen. Het gaat om vertrouwen, geborgenheid, structuur, respect, kwaliteit. In zo’n klimaat kunnen leerlingen (en personeelsleden)zich maximaal ontplooien. Zo kun je goede (studie)resultaten behalen, maar jezelf ook ontplooien als individu. Niet alleen in kennis, maar juist ook op sociaal-emotioneel, cultureel, internationaal, creatief en sportief gebied. Elkaar met respect behandelen is iets wat wij van alle medewerkers en leerlingen binnen de school vragen. In de dagelijkse omgang met elkaar, in en buiten de lessen. Maar ook in ons onderwijs besteden wij natuurlijk aandacht aan respect: in lessen over pesten en social media, in omgang met mensen die anders geloven of zich anders kleden of zich anders voelen.
Respect is de basis voor onze omgang met elkaar.