Leerlingbegeleiding

De leerlingbegeleiding is een taak van alle medewerkers, van conciërge en docent tot aan de directie. Sommige medewerkers hebben een bijzondere taak in het ondersteunen van de leerlingen.

Docenten leerpleintijd

Als je voor bepaalde vakken extra uitleg nodig denkt te hebben, kun je je via de leerpleintijd inschrijven bij docenten van die vakken en daar aan hen extra uitleg vragen. In de bovenbouw heten die uren ‘begeleiding en verdieping’.

Mentoren

De mentor staat centraal in de leerlingbegeleiding. Elke leerling heeft zijn eigen mentor. Hij of zij is degene waar alle informatie van al je docenten over je leerprestaties, motivatie en gedrag samenkomen. De mentor is ook de contactpersoon voor je ouders. Hij of zij is als beste in staat om aan te geven hoe je ervoor staat en welke (extra) begeleiding je misschien nodig hebt. De mentor is ook verantwoordelijk voor het goed sociaal functioneren van de klas en organiseert in het kader daarvan klassenactiviteiten. Je mentor geeft je klas les in zijn of haar eigen vak. Daarnaast heb je één lesuur per week een mentorles.

Coaches

Naast een mentor per klas is er ook een coach beschikbaar voor de leerlingen. (Bij een aantal leerlingen is de mentor ook de coach). Het doel hiervan is om meer verantwoordelijkheid bij de leerling en de ouders te leggen met betrekking tot het leerproces van de leerling. Het maakt niet alleen verantwoordelijk, maar zorgt er ook voor dat de leerling en de ouder inzicht krijgt in het eigen leerproces.

Doordat de coach een kleinere groep leerlingen begeleid, is er meer persoonlijke aandacht en krijgt de coach ook een beter inzicht in het leerproces. De focus ligt niet zozeer op de prestaties van de leerling, maar meer op het proces en het welzijn van de leerling.

Teamleiders

De teamleider is verantwoordelijk voor een groep klassen en de docenten die aan die klassen lesgeven. Teamleiders nemen beslissingen op het gebied van de dagelijkse gang van zaken in de klassen.

Leerlingcoördinatoren

Leerlingcoördinatoren zijn verantwoordelijk voor het ondersteunen van mentoren en coaches bij taken die het mentoraat/de coaching overstijgen of wanneer de mentor/coach een hulpvraag heeft rondom een leerling of groep leerlingen.  

Decanen

Decanen helpen je je oriënteren op beroepen en/of vervolgopleidingen en helpen bij de daarop volgende keuze voor profielen en vakken.

Meer nodig?

Sommige leerlingen hebben behoefte aan meer ondersteuning. Ook dat is mogelijk op het JTC.  Meer informatie daarover vind je in het item 'Leerlingondersteuning'.