Vervolgopleiding

Hoe dichterbij het examen komt, des te meer je je moet gaan beraden over wat je daarna wilt gaan doen. In het jaar voor je examen gaat doen en in het examenjaar zul je goed moeten nadenken over je ambities, je interesses en je capaciteiten.  

We hebben informatie op een rijtje gezet over hoe je je het beste kunt oriënteren op de mogelijkheden die je hebt, hoe je hulp kunt krijgen bij je keuze, en wat je specifiek moet weten over vervolgopties als je op de mavo, havo of het vwo zit.  

We wensen je veel succes en plezier bij je zoektocht!

Oriëntatie en studiekeuzetest

Het is belangrijk om je te oriënteren op de mogelijkheden die je hebt. Welke opleidingen bestaan er, waar worden ze aangeboden, wat zijn de vereisten, wat zijn de kosten... De informatie daarover is op internet ruimschoots beschikbaar. Je kunt daar komen door rechtstreeks naar websites te gaan van instellingen waar je geïnteresseerd in bent. Veel informatie over beroepen, opleidingen daarvoor, voorlichtingen op vervolgopleidingen en keuzevakken op het JTC die voor vervolgopleidingen nuttig zijn, kun je ook vinden op DeDecaan.net. Het JTC heeft daarop een eigen portal.

Hulp bij je keuze

Het kan lastig zijn om te kiezen welk profiel of welke vervolgopleiding voor jou geschikt is. De docenten en decanen op het JTC helpen we je hier graag bij en je bent dan ook altijd welkom voor een gesprek.

Studiekeuzetest

Ondanks onze begeleiding en de beroeps- en interessetesten die je bij ons maakt of die je kunt vinden op internet, is er soms behoefte aan een veel uitgebreidere test. Deze zijn vaak nogal prijzig (ongeveer € 600,-). De organisatie Lascoperta biedt een uitgebreide test aan voor € 195,-. Dit kunnen ze doen vanwege een samenwerking met de gemeente Breda. Onze school kan hier ook gebruik van maken. 

Na de mavo

In de 3e én 4e klas is er ruimte in het lesprogramma om je te oriënteren op beroepen en vervolgopleidingen. Op het JTC bieden we je de mogelijkheid om het mavo-TOP en het mavo-breed-traject te volgen. Daarmee kun je doorstromen naar de havo, of heb je meer keuzemogelijkheden voor vervolgopleidingen op het mbo.

We raden je verder aan om de open dagen op het mbo te benutten om te kijken welke mogelijkheden er allemaal zijn.

Na de havo

In de bovenbouw is er ruimte in het lesprogramma om je te oriënteren op beroepen en vervolgopleidingen.

We raden je verder aan om de open dagen op het hbo te benutten om te kijken welke mogelijkheden er allemaal zijn.

Na het vwo

In de bovenbouw is er ruimte in het lesprogramma om je te oriënteren op beroepen en vervolgopleidingen.  

We raden je verder aan om de open dagen op de universiteiten te benutten om te kijken welke mogelijkheden er allemaal zijn.