Adviezen

In de loop van je schoolcarrière moet je heel wat keuzes maken. De keuze voor de opleiding die het best bij je past, de keuze over welk profiel de best passende kansen op vervolgopleidingen geeft, en de keuze over welke vakken je moet of wilt volgen.   Bij alle keuzes ontvang je van ons adviezen en begeleiding.

Welk onderwerp wanneer aan de orde komt, en hoe de advisering door de school plaatsvindt, lees je op de volgende pagina’s.  

Veel informatie over beroepen, opleidingen daarvoor, voorlichtingen op vervolgopleidingen en keuzevakken op het JTC die voor vervolgopleidingen nuttig zijn, kun je ook vinden op DeDecaan.net. Het JTC heeft daarop een eigen portal.

Perspectiefbrief onderbouw

In de onderbouw ben je nog bezig om je mogelijkheden te verkennen. Je hebt een advies meegekregen van de basisschool - daarin staat wat je volgens de leraren daar zou moeten kunnen. Maar misschien vind je zelf wel dat je beter kunt ... als dat zo is: laat het ons maar zien!  

In de onderbouw krijg je vanaf het 2e rapport in bijlage een zogenaamde 'perspectiefbrief'. Daarin staat wat het JTC denkt wat er in je verdere schoolcarrière staat te gebeuren. Dat 'perspectief' is natuurlijk gebaseerd op je cijfers, maar ook op wat de docenten samen in de rapportvergadering hebben gezien van je studiegedrag. Dan gaat het om vragen als 'doe je je best', 'werk je regelmatig en zorgvuldig', 'ben je vooral goed in uit je hoofd leren of begrijp je dingen juist heel snel', 'luister je naar docenten als ze vertellen hoe je moet studeren'. De perspectiefbrieven zijn niet bindend: je overgang naar het 2e jaar wordt bepaald door je eindrapport. Maar ze geven wel een heel duidelijk idee over wat volgens je docenten aan het gebeuren is. Valt het perspectief tegen? Je hebt dan nog de kans om te laten zien dat het anders is.  

De overgang naar de tweede klas bepalen we via de overgangsnormen. In de overgangsnormen is altijd een bespreekmarge - dat betekent dat in die twijfelgevallen de rapportvergadering beslist wat er voor het volgend jaar op de rails staat. De mentor informeert ouders daarover na afloop van de rapportvergadering. 

Vakkeuzeadvies 2 mavo

Zit je in mavo-2? Dan moet je in de loop van het jaar gaan nadenken over de keuzes op weg naar het eindexamen. Welke vakken wil je gaan volgen? Waar ben je goed in, welke vakken bevallen je minder? Wat zijn de adviezen van de docenten over je mogelijkheden? Welke vakken heb je nodig voor vervolgopleidingen? Welke combinaties van vakken zijn wettelijk mogelijk? Wat is er verplicht, en wat is er te kiezen?

In de loop van het schooljaar begeleiden we je bij het maken van deze keuzes. De afdeling zorgt voor voorlichting voor jou en je ouders. Je ontvangt hiervoor t.z.t. een uitnodiging.

Vakkeuzeadvies 3 havo en 3 vwo

In de loop van het jaar moet je gaan kiezen welk profiel je in je examen gaat volgen en hoe je de keuzes invult. Het is best ingewikkelde materie, we zorgen daarom voor veel voorlichting voor jou en je ouders. Daarvoor krijgen jullie uitnodigingen.  

Ondertussen kun je ook zelf aan de slag: wat wil je eigenlijk met je leven? Welk beroep lijkt je leuk, of in welke richting wil je je verder ontplooien? Je kunt er testen voor doen, die zijn ook op Internet op veel plekken te vinden. Kijk eens bij de informatie over vervolgopleidingen en begin je zoektocht naar wat je zelf wilt. Want je eigen keuzes maken, dat is belangrijk - het is de bron van je motivatie om straks een mooi eindexamen te gaan doen.  

Docenten denken mee. Ze kijken naar je cijfers, ze kijken naar de manier waarop je werkt, je inzet en je concentratie, je motivatie en naar het al of niet gestructureerd werken. Ze kijken naar waar je goed in bent en waar niet, of je vooral leert door hard werken of door begrijpen. Op basis van al die indrukken komt er van de rapportvergadering een perspectief: daar ben je volgens de docenten op weg naartoe. Valt het perspectief tegen? Nou ja, dat kun je zelf aantonen door betere resultaten te halen…  

Als je advies nodig hebt, kun je altijd terecht bij je docenten, mentor of teamleider. Uiteindelijk zijn het je eigen resultaten die bepalen wat je mogelijkheden zijn, en je eigen motivatie en inzet zijn belangrijk voor je resultaten. Aan het eind van het schooljaar zullen je rapportcijfers bepalen of je over gaat en wat je verdere mogelijkheden zijn.

Vakkeuzeadvies 3 mavo

Zit je in mavo-3? Het examen komt langzamerhand dichterbij. Spannend! Dat betekent dat je bezig bent met de voorbereiding van niet alleen het examenjaar, maar ook het vervolg daarop: je mbo-opleiding.

Aan het begin van het derde schooljaar ontvang je het PTA, het Programma van Toetsing en Afsluiting. Daarin staat precies hoe je examenvakken worden afgesloten: met welke toetsen of werkstukken, de planning daarvoor, de manier waarop eindcijfers worden uitgerekend, hoe herkansingen zijn geregeld. Het is een belangrijk stuk, want het zijn regelingen waar we ons met zijn allen nauwkeurig aan gaan houden.

In de loop van het jaar komt ook de voorlichting op vervolgopleidingen op gang. Beroepsoriëntatie, informatie over welke opleidingen er bestaan en waar ze gegeven worden, en nog veel meer. Via de decaan ontvangen jij en je ouders de informatie en uitnodigingen voor allerlei activiteiten en voorlichtingsbijeenkomsten.

Programma van toetsing en afsluiting (PTA)

Aan het begin van het derde schooljaar ontvang je het PTA, het Programma van Toetsing en Afsluiting. Daarin staat precies hoe je examenvakken worden afgesloten: met welke toetsen of werkstukken, de planning daarvoor, de manier waarop eindcijfers worden uitgerekend, hoe herkansingen zijn geregeld. Het is een belangrijk stuk, want het zijn regelingen waar we ons met zijn allen nauwkeurig aan gaan houden.