Onderbouw

De overstap van basisschool naar het JTC kan even wennen zijn, maar we helpen we je natuurlijk om dit een succes te maken! Je krijgt:
 -   Een introductieprogramma, waarmee je je klasgenoten, je mentor, het gebouw, de gewoonten en regels binnen onze school en je docenten leert kennen.
 -   Persoonlijke begeleiding door je mentor. Je hebt één uur per week een mentoruur. Tijdens deze lessen bespreken we de vorderingen van jou en je
klasgenoten. Bovendien besteden we in het mentoruur aandacht een goede leef-, werk- en leersfeer in de klas.
 -   Studielessen, waarin je leert om te werken met de agenda op Magister en je eigen agenda, met studieplanning, met manieren van leren die effectief zijn, met het plannen van huiswerk.
Bij een aantal activiteiten, zoals de introductie, helpen buddy’s of tutors mee. Dit zijn ouderejaars leerlingen die fungeren als een soort oudere ‘JTC-broer of -zus’ waaraan je van alles kan vragen over je nieuwe school, de leraren en andere wetenswaardigheden. 

Brugklas op je eigen niveau

Op het JTC kunnen de brugklasleerlingen werken op verschillende niveaus, waarbij we duidelijk onderscheid maken in het niveau van de lesstof en de beoordeling:
 o    tvwo
 o    vwo
 o    havo/vwo
 o    havo
 o    mavo/havo
 o    mavo (=vmbo-tl)
 Je krijgt van de basisschool een eindadvies. Je wordt op grond van dit advies op één van de genoemde niveaus ingedeeld. Deze indeling is nog niet definitief; tot aan klas 3 is opstromen (vervolg van de studie op een hoger niveau bij uitstekende prestaties) en afstroom (vervolg van de studie op een lager niveau als het toch wat te moeilijk blijkt) probleemloos mogelijk. Als je goed presteert, kan je opstromen naar een hogere opleiding. Wie lagere resultaten scoort, kan afstromen naar een lagere opleiding. Je blijft in elk geval niet zitten; je stroomt altijd door naar de tweede klas op jouw niveau.    

Leerjaar 2

In het tweede leerjaar word je ingedeeld in één van de vier niveaus: tweetalig vwo, vwo, havo of mavo. Nu krijg je ook de vakken natuur- en scheikunde, Duits en economie.

Na de tweede klas

Aan het einde van het tweede jaar is duidelijk op welk niveau je straks examen gaat doen. Je stroomt dan door naar een derde klas op het juiste niveau. Er bestaat in bijzondere gevallen de mogelijkheid voor wisseling van niveau, indien nodig kan dit ook tussentijds gebeuren. Klas 3H(t)V is op het JTC nog onderdeel van de onderbouw, de bovenbouw HV start in klas 4. Voor mavo wordt de 3e klas bij de bovenbouw gerekend. 

Profielkeuze in 3HV

In de derde klas van zowel de havo als het vwo moet je je profiel kiezen. Deze profielkeuze is een mooie kans om te kijken wat het beste bij jouw kwaliteiten en vaardigheden past. Natuurlijk heeft je keuze invloed op je vervolgopleiding en het beroep dat je later misschien wel wilt gaan uitoefenen.
 De verschillende profielen in het middelbaar onderwijs zijn:
 ·    Economie & Maatschappij
 ·    Cultuur & Maatschappij
 ·    Natuur & Gezondheid
 ·    Natuur & Techniek  
Natuurlijk helpen we je bij het maken van je keuze. Je krijgt van ons advies en ondersteuning.