Bovenbouw

Mavo 3 en 4

Het derde jaar mavo staat al in het teken van het examen. Je kunt in het derde jaar al een keuze maken voor twee van de drie vakken Frans, Duits en economie. Tijdens het derde leerjaar krijg je extra begeleiding als je dat nodig hebt. Ben je van plan om door te stromen richting havo, dan kun je ingedeeld worden bij een programma 'havo-modules'.
Aan het einde van het derde leerjaar stellen we het examenpakket samen. Voor deze keuze organiseren we ruime voorlichting voor leerlingen en hun ouders. 
Het examenpakket richt zich op één van de sectoren uit het vmbo: zorg en welzijn, economie, landbouw en techniek. Een vervolgstudie of een eventuele beroepskeuze speelt hierbij een grote rol. Daarnaast bestaat op het Jan Tinbergen College de mogelijkheid om mavo-breed te volgen. 

Vier of vijf jaar mavo (vmbo tl)?

Je mag (behalve in bijzondere omstandigheden) vijf jaar over de mavo-opleiding doen. Op het moment dat blijkt dat je niet binnen de gestelde termijn een diploma zult halen, krijg een verwijzing naar een andere vorm van onderwijs. Overstappen naar een vmbo-beroepsgerichte opleiding kan meestal alleen vanaf 1 augustus (in het volgende schooljaar).

Mavo-breed

In het mavo-breed kies je een extra vak. Met dit extra vak in je examenpakket volg je alle 4 de profielen van de mavo tegelijkertijd. Na afsluiting van het mavo-breed kun je alle opleidingen binnen het mbo en alle profielen binnen havo-4 kiezen. In de rapportvergadering nemen de docenten het besluit of je mavo-breed mag volgen. In ieder geval dien je met het gekozen pakket te voldoen aan de slaag–zak regeling. Sommige leerlingen hebben voor een vak nog wat extra begeleiding nodig in leerjaar 4. Het JTC heeft de ruimte om die extra begeleiding te bieden en daarmee de kans op het behalen van het diploma aanzienlijk te vergroten.  

Mavo-TOP

Het kan zijn dat je je studie wilt vervolgen op de havo. Dat is best een lastig traject en we bereiden je daarom goed voor als je die keuze maakt. We hebben de mavo-TOP; onder bepaalde voorwaarden mag je dan speciale havo-modules volgen. Het is geen noodzaak om deze modules te volgen om naar havo te mogen, maar het helpt wel om de overstap makkelijker te maken.  

Bovenbouw havo (t)vwo (klas 4, 5, 6)

Klas 3H(t)V is op het JTC nog onderdeel van de onderbouw, de bovenbouw start in klas 4.  
In de bovenbouw havo/vwo moet je veel keuzes maken: keuze voor het profiel, keuze voor vakken die binnen dat profiel worden gevolgd. Natuurlijk is ook de voorbereiding op de keuze na afronding van de havo- of vwo-opleiding belangrijk: welke vervolgopleiding wil je gaan volgen, welk beroep lijkt goed om je op voor te bereiden, aan welke instelling voor hbo of aan welke universiteit ga je die opleiding doen?
Je krijgt intensieve begeleiding bij al deze keuzemomenten.